V napadu je bilo ranjenih najmanj 200 ljudi. Foto: EPA
V napadu je bilo ranjenih najmanj 200 ljudi. Foto: EPA
Silovit napad v Pakistanu

Napad, ki je že tretji hujši v zadnjem času, so zakrivili štirje zakrinkani napadalci, ki so razstrelili avtomobil bombo pred policijsko postajo in poslopjem državne obveščevalne agencije, ki stoji čez cesto. Napadalci so z lahkim orožjem začeli streljati na varnostnike pred obveščevalnim uradom, ti so jim odgovorili z ognjem, nato pa je odjeknila močna eksplozija.

Med žrtvami je tudi 12 policistov in en otrok. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a so v Pakistanu prepričani, da gre za maščevanje talibanskih upornikov.

Reševalci so se morali na pomoč žrtvam prebiti čez kup ruševin in betona, kar je bilo vse, kar je ostalo od poslopja obveščevalne agencije. Pod ruševinami je bilo ujetih na stotine ljudi, reševalci pa so jih izpod kupov porušenih stavb uspeli potegniti večino. Eksplozija je uničila tudi številne avtomobile, ki so bili parkirani v bližini eksplozije

Pakistanska vlada krivi talibane
Pakistanski notranji minister je za napad okrivil talibanske upornike, s katerimi se pakistanska vojska bojuje v dolini Svat. "Sovražniki Pakistana, ki hočejo oslabiti državo, se nam maščujejo za poraze, ki so jih doživeli v dolini Svat," je povedal Rehman Malik in dodal: "To je vojna, vojna za naše preživetje".

Napad so obsodili na vseh straneh sveta. Indijski zunanji minister SM Krishna je dejanje obsodil in vsem prizadetim poslal svoje sožalje, napad je obsodil tudi britanski zunanji minister David Miliband in dodal, da je Velika Britanija stoji v teh hudih dneh Pakistanu ob strani.

B. T.

Silovit napad v Pakistanu