Iz parka poročajo o grozljivih prizorih. Foto: Reuters
Iz parka poročajo o grozljivih prizorih. Foto: Reuters
Na desetine mrtvih v Pakistanu

Veliko ranjenih je v kritičnem stanju, tako da se oblasti bojijo, da bo število žrtev še večje. Očividci poročajo o grozljivih prizorih, pri prevažanju ranjenih pa rešilnim vozilom pomaga tudi vojska.

Silovita eksplozija je odjeknila na parkirišču parka, polnega ljudi. Predstavnik policije Haider Ašraf je povedal, da je bilo tarča samomorilskega napadalca igrišče, ko so ljudje zvečer začeli odhajati iz parka. Dodal je, da se je napad zgodil na dan, ko pakistanski kristjani praznujejo veliko noč, da pa ni jasno, ali so bili pripadniki te manjšinske skupnosti tarča napada.
Odgovornost za najhujši napad v Pakistanu v zadnjih mesecih je prevzela veja pakistanskih talibanov Jamat Ul Ahrar, pri čemer so potrdili, da je bila tarča pakistanska krščanska manjšina.

Park leži blizu središča Lahoreja, mesta z osmimi milijoni prebivalcev, kjer ima politično bazo pakistanski premier Navaz Šarif.
"Tarča so bili kristjani," je povedal predstavnik skrajne skupine Ehsanulah Ehsan. "Premierju Navazu Šarifu želimo poslati sporočilo, da smo vstopili v Lahore. Lahko stori, kar koli hoče, a nas ne bo mogel ustaviti. Naši samomorilski napadalci bodo nadaljevali napade."

Nemirni Pakistan
Pakistan, država s 190 milijoni prebivalcev (in jedrsko oborožitvijo), že dalj časa pretresa nasilje talibanov, kriminalnih tolp in sektaškega nasilja. Leta 2014 je pakistanska vojska v Severnem Vaziristanu blizu meje z Afganistanom sprožila ofenzivo proti islamskim skrajnežem, da bi jih zbezala iz njihovih varnih zatočišč, od koder izvajajo napade tako v Pakistanu kot v sosednjem Afganistanu.

Od takrat se je število napadov zmanjšalo, zadnji večji napad v Lahoreju pa je bil pred letom dni.

Provinca Pundžab, kjer leži Lahore, je največja, najbogatejša in običajno mirnejša od preostale države. Šarifovi nasprotniki ga obtožujejo, da tolerira upornike v zameno za mir v lastni provinci, kar ostro zanika.

Na desetine mrtvih v Pakistanu