Begunsko taborišče v provinci Mardan. Foto: EPA
Begunsko taborišče v provinci Mardan. Foto: EPA

Govoril je v času, ko je vojska skušala zasesti Mingoro - glavno mesto doline Svat. Vojska pa je sporočila, da je v sobotnih operacijah ubila 55 skrajnežev. "To ni vsakdanja vojna, to je gverilska vojna. To je naša vojna, to je vojna za preživetje države," je povedal pakistanski premier.

Mediji poročajo, da so se danes vneli boji med skrajneži in vojsko v sami Mingori. To je prvič, od začetka vojaške ofenzive proti talibanskim skrajnežem. Dolino Svat je zaradi spopadov že zapustilo 200.000 ljudi, po poročanju Združenih narodov pa naj bi jo želelo zapustiti še 300.000 ljudi. To jim preprečuje tudi policijska ura v Mingori.

Neki prebivalec mesta je za britanski BBC dejal, da je skušal mesto zapustiti že včeraj, a tega ni mogel storiti, ker "so bile ceste dobesedno prenapolnjene z bežečimi ljudmi".

V mestu ni oskrbe z vodo in elektriko, prav tako ne delujejo mobilna omrežja, pojavlja pa se bojazen, da bo zmanjkalo tudi hrane in zdravil, če se bodo boji še nadaljevali. BBC še poroča, da si pakistanska vlada želi hitre zmage, dokler ima še podporo ljudstva.

M. R.