Papež Janez Pavel II. je bil velik ljubljenec množic. Foto: EPA
Papež Janez Pavel II. je bil velik ljubljenec množic. Foto: EPA
Na pogrebu papeža Janeza Pavla II. se je zbralo na tisoče romarjev, ki so se prišli še zadnjič poklonit vodji Katoliške cerkve. Foto: EPA
Obletnica smrti Janeza Pavla II.

Na dan druge obletnice smrti nekdanjega papeža se je uradno sklenil prvi, škofijski del procesa njegove razglasitve za blaženega. Zbrane dokumente, ki govorijo o čudežnem posredovanju, morajo nato pregledati še na kongregaciji za svetnike, končno besedo o beatifikaciji pa bo imel papež Benedikt XVI.

Poljski duhovnik Slawomir Oder, ki vodi proces beatifikacije, je povedal, da je imela rimska škofija na izbiro več deset poročil o čudežnih ozdravljenjih, ki so jih po smrti pripisovali pokojnemu papežu, približno 20 pa si jih je zaslužilo resno obravnavo.

Da lahko Katoliška cerkev človeka razglasi za blaženega, morata obstajati dva dokaza o čudežu. Eden se mora zgoditi v času življenja, drugi pa po smrti, ko se verniki obrnejo k njemu za pomoč.

Papež ozdravil sestro?
V dosje pokojnega Janeza Pavla II. bo vključeno tudi pričanje francoske sestre Marie Simon-Pierre iz francoskega Aix-en-Provence, ki je štiri leta bolehala za parkinsonovo boleznijo. K papežu se je obrnila sama, pa tudi celotna redovniška skupnost, dva meseca po smrti poljskega papeža pa naj bi čudežno ozdravela.

Pred dvema letoma Katoliška cerkev žalovala
V baziliki sv. Petra v Vatikanu so se spominu nekdanjega papeža poklonili s slovesno mašo, ki jo je vodil nekdanji papežev osebni tajnik kardinal Stanislav Dziwisz. Poljak Karol Wojtyla je bil prvi Slovan, imenovan za papeža, Rimskokatoliško cerkev pa je vodil od oktobra leta 1978 do smrti 2. aprila leta 2005.

Obletnica smrti Janeza Pavla II.