Glasbenik in režiser Cvi Džian. Foto: EPA
Glasbenik in režiser Cvi Džian. Foto: EPA
Grozljivi prizori Trga nebeškega miru junija leta 1989, ko so oblasti ukazale nasilno zadušitev protestnega gibanja proti politiki partijskega vodstva. Foto: Reuters

Ko so zvezdnika, sicer tudi režiserja, povabili k sodelovanju na galašovu, ki ga bo ob novem letu predvajala kitajska državna televizija CCTV, je predlagal, da zapoje prej omenjeno pesem, ki jo je napisal leta 1986. Organizatorji so ga obvestili, da mora izbrati drugo pesem, kar pa je Cvi zavrnil in se odločil, da sploh ne bo nastopil. Podporo k odločitvi so mu izrekli številni sodržavljani in kolegi iz glasbene industrije, poroča Guardian.

Cvi je po nastopu na Trgu nebeškega miru padel v nemilost oblasti
Ko se je leta 1989 udeležil prodemokratičnih protestov na Trgu nebeškega miru, je Cvi padel v nemilost kitajskih oblasti. Po 25 letih so ga letos le povabili k sodelovanju na tradicionalni novoletni slovesnosti CCTV, ki jo letos režira priljubljeni režiser Feng Šjaogang.

Danes 53-letni Cvi velja za botra kitajskega rocka, zaslovel pa je v 80. letih prejšnjega stoletja, v obdobju, ki sta ga zaznamovali smrt Maa Cetunga in konec ortodoksnega komunizma. Komunistične oblasti so pozneje Cviju prepovedala nastopanje in cenzurirale njegova besedila.

Leta 2005 je nastopil na stadionu v Pekingu, leto pozneje pa v Šanghaju z legendarnimi Rolling Stonesi, skupaj z Mickom Jaggerjem je takrat zapel pesem Wild Horses.