Flakko so sicer v zadnjih mesecih precej uspešno zajezili, a očitno ne dokončno. Foto: Reuters
Flakko so sicer v zadnjih mesecih precej uspešno zajezili, a očitno ne dokončno. Foto: Reuters
Austin Harrouff pred ponedeljkovim dvojnim umorom ni imel nasilne preteklosti, niti policijske kartoteke. Foto: Reuters
Zakonca Mischon-Stevens naj svojega morilca ne bi poznala. Foto: Reuters

Kot je sporočil šerif okrožja Martin William Snyder, se je njegova namestnica v ponedeljek zvečer odzvala na klic na pomoč iz premožne soseske Jupiter, kjer je pred stanovanjsko hišo zakoncev Mischon-Stevens naletela na grozljiv prizor: Harrouff je zgoraj brez sedel na moškem, ki ga je malo pred tem zabodel do smrti, in mu z zobmi trgal kožo z obraza.

Namestnica je na najstniku uporabila paralizator, a brez učinka. Na pomoč so ji priskočili policijski kolegi, ki so osumljenca skušali obvladati z brcami in udarci, a tudi ni pomagalo. Celo ko ga je ugriznil policijski pes, Harrouff ni niti trznil in je še naprej žvečil obraz svoje žrtve.

"Kazal je nenormalno raven moči," je povedal Snyder na tiskovni konferenci. Nazadnje so štirje šerifovi namestniki in pes le obvladali osumljenca, ki je še vedno "spuščal živalske zvoke in renčal".

Policija je 59-letnega Johna Josepha Stevensa III., ki so ga našli na dovozu, lahko le še razglasila za mrtvega, medtem ko so njegovo 53-letno ženo Michelle Karen Mishcon našli mrtvo v garaži. Zaboden je bil tudi sosed, ki je slišal obupane klice na pomoč in je poskušal posredovati, a naj bi okreval. Kot je povedal Snyder za Washington Post, sta zakonca večere običajno preživljala v svoji garaži z odprtimi vrati in med pogovorom opazovala okolico. Na enega takih večerov je nanju očitno naletel Harrouff.

Brez motiva
"Šlo je za naključen, neizzvan brutalen napad na dva človeka, ki sta uživala v mirnem južnofloridskem večeru," je povedal Snyder. "V tisti garaži se je nato dogajalo izjemno nasilje." Harrouff je žrtvi napadel s svojim žepnim nožem, nato pa posegel še po vsem, kar mu je v garaži prišlo pod roke. Policija ne najde nobenega motiva, ki bi mladeniča brez nasilne ali kriminalne preteklosti lahko pognalo v to brutalno dejanje.

19-letnik je bil pred jesenskim začetkom predavanj v Jupitru na obisku pri svoji družini, na večer dogodka pa so se dobili v bližnji restavraciji na večerji. Ko se je Harrouffu zazdelo, da na hrano čaka predolgo, je postal nejevoljen in je odkorakal iz restavracije, njegova zaskrbljena družina pa je na pomoč pri iskanju fanta poklicala policijo.

Snyder pravi, da Harrouffova dejanja kažejo na prevelik odmerek sintetičnega mamila v kristalni obliki, znanega kot flakka. "Vsi znaki kažejo na flakko - nenormalna moč, slačenje svojih oblačil, grleni glasovi, ki jih je spuščal, spopad s policisti, vztrajanje kljub izjemnemu naporu, ki so ga vložili moji namestniki ..." razlaga za Post Snyder.

"Psihoza v prahu"
Kaj točno je flakka (mehiški sleng za "lepotičko")? Največ o tem izjemno močnem in visoko zasvojljivem mamilu povedo kar njegovi vzdevki: "petdolarska blaznost", "psihoza v prahu", "popolno staljenje uma". Čeprav se je flakka pojavila v Ohiu, Chicagu in Houstonu, pa naj bi bila epidemija najbolj razširjena prav na Floridi.

Do nedavnega se je dalo flakko brez težav dobiti prek spleta od kitajskih prodajalcev, floridske bolnišnice pa so še lani beležile ogromno naraščanje števila prevelikih odmerkov s tem poceni mamilom. Večja bolnišnica v okrožju Broward je lani v samo enem dnevu obravnavala 20 primerov, od septembra pa so ugotovili najmanj 16 smrti, povezanih s prevelikim odmerkom flakke.

Sproži lahko bizarne in usodne reakcije
Flakka povzroči, da se telesna temperatura uživalcev vzpne na 40 stopinj Celzija, zaradi česar začnejo s sebe slačiti obleke. Po telesu jim tudi požene val adrenalina, s čimer jim da na videz nadčloveško moč in visoko toleranco do bolečine.

V manjših količinah poživlja ter povzroča evforičnost in halucinacije, že malce večji odmerek pa ima lahko smrtonosne posledice. Tako lahko izzove srčne težave, vznemirjenost, agresijo, psihozo, paranojo in delirij, pa tudi precej bizarne odzive tistih, ki jo zaužijejo - tako je skušal lani neki moški na Floridi spolno občevati z drevesom. Policist ga je skušal umiriti s paralizatorjem, a ta ni deloval, moški pa je nato skušal policista zabosti z njegovo lastno značko. Prav tako lani je neki drugi moški fizično napadel 83-letno upokojenko, ki je zaradi poškodb umrla.

"Ljudje začnejo noreti, kot sta to svoj čas povzročala PCP in LSD," je za floridsko postajo WYXT povedal agent za narkotike iz Miamija Kevin Stanfill. "Dobijo nadčloveško moč, postanejo paranoični. Tu na Floridi smo imeli primere, ko je moški udaril svojega dojenčka, nato pa ga skušal še utopiti."

Na Floridi je sicer v zadnjem času po dveh letih epidemije le prišlo do upadanja, kar strokovnjaki pripisujejo kombinaciji boja lokalnih skupin proti povpraševanju po flakki in nepričakovane ustrežljivosti kitajske vlade, ki je proizvodnjo flakke zajezila.