Đukanović je bil kar štirikrat izvoljen za premierja Črne gore, enkrat pa za predsednika. Foto: EPA
Đukanović je bil kar štirikrat izvoljen za premierja Črne gore, enkrat pa za predsednika. Foto: EPA
Igor Lukšić namerava po Đukanovićevih stopinjah. Foto: Reuters

Je pa napovedal zamenjavo petih ministrov in reorganizacijo posameznih vladnih resorjev.
V predstavitvi vlade v parlamentu, ki bo o njej predvidoma glasoval v sredo, je napovedal, da bo njegovo vlado po novem sestavljalo 15 ministrov in dva podpredsednika vlade. Vsi novi ministri prihajajo iz Lukšićeve Demokratske stranke socialistov (DPS), medtem ko so ministri Socialdemokratske stranke (SDP), Bošnjaške stranke (BS) in Demokratske unije Albancev (DUA) zadržali svoje resorje.

Lukšića bo na mestu finančnega ministra zamenjal Milorad Katnić, Tarzan Milošević bo postal novi kmetijski minister, Predrag Sekulić minister za turizem, Sanja Vlahović ministrica za znanost, Vladimir Kavarić pa minister za gospodarstvo.

Milan Ročen bo še naprej zunanji minister, prevzel pa bo še evropske integracije. Boro Vučinić bo še naprej obrambni minister, Miodrag Radunović pa minister za zdravstvo. Pravosodni minister Duško Marković bo postal še podpredsednik vlade za politični sistem, mesto podpredsednika vlade pa je ohranil Vujica Lazović, ki je pristojen za gospodarsko politiko in finančni sistem, sicer pa je tudi minister za informacijsko družbo.
Za vstop v evroatlantske povezave
Nova vlada bo nadaljevala začrtano pot izpolnjevanja pogojev za vstop v evroatlantske integracije in uresničevanja reform, je napovedal Lukšić. "Za novo vlado ni večje naloge od polne mobilizacije za izpolnitev nalog Evropske komisije, da bi dobili zeleno luč za pristopne pogovore," je dejal Lukšić.

Prav tako se je zavzel za nadaljevanje politik za gospodarsko rast, za politiko dobrososedstva in dobrega regionalnega sodelovanja, predvsem v boju proti organiziranemu kriminalu, še naprej pa se misli tudi potegovati za članstvo v Natu. Po njegovih besedah bo Črna gora še naprej "zgodba o uspehu državljanske, verske in etnične strpnosti oz. spoštovanja človekovih ter manjšinskih pravic in svoboščin".

Na koncu je pohvalil tudi dozdajšnje delo predhodnika Đukanovića in za njegovo "osebno zavzetost za razvoj Črne gore". "Bilo mi je v izjemno čast in profesionalni izziv, da sem bil del njegove vlade," je dejal. Lukšića je za kandidata za novega premierja predlagal prav Đukanović, ki je po 20 letih v vrhu črnogorske politike pretekli teden odstopil s položaja premierja.
Opozicijski poslanci so ostro kritizirali Lukšićev nastop, ker predstavlja vlado kontinuitete in ker ni napovedal boja proti organiziranemu kriminalu ter korupciji.