Na nedavnih evropskih volitvah so Zeleni osvojili drugo mesto in 21 mandatov v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Na nedavnih evropskih volitvah so Zeleni osvojili drugo mesto in 21 mandatov v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Po podatkih javnomnenjske raziskave televizij RTL in n-tv so Zeleni za odstotno točko prehiteli krščansko unijo CDU/CSU, medtem ko socialdemokratom (SPD) še vedno upada podpora.

Na evropskih volitvah pred tednom dni so Zeleni osvojili drugo mesto za CDU/CSU-jem. Zdaj je v zadnji javnomnenjski anketi okoljsko stranko podprlo 27 odstotkov vprašanih, kar je devet odstotnih točk več kot v prejšnji raziskavi.

Podpora največjim pada

Vladajoči stranki še naprej izgubljata podporo, saj je CDU/CSU v anketi podprlo 26 odstotkov vprašanih, kar je dve odstotni točki manj kot nazadnje.

Sorodna novica V Sloveniji ne manjka okoljske ozaveščenosti, manjka močna zelena stranka

SPD se je moral sprijazniti s še slabšim rezultatom, saj socialdemokrate podpira 12 odstotkov vprašanih, kar je pet odstotnih točk manj kot v zadnji anketi. Po navedbah televizije n-tv je to najnižja podpora, ki so jo kdaj prejeli socialdemokrati na zvezni ravni.

Pri drugih parlamentarnih strankah ni večjih sprememb. Podpora skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD), ki je največja opozicijska stranka v zveznem parlamentu, je padla s 13 na 11 odstotkov. Liberalci (FDP) še naprej uživajo osemodstotno podporo, Levica pa je padla z osem na sedem odstotkov podpore.