Aleksander Litvinenko je za svojo smrt obtožil Kremelj. Foto: Reuters
Aleksander Litvinenko je za svojo smrt obtožil Kremelj. Foto: Reuters
Andrej Lugovoj
Andrej Lugovoj vseskozi vztraja, da je nedolžen. Foto: Reuters

Litvinenko je v londonski bolnišnici umrl 23. novembra lani, potem ko so ga v začetku meseca zastrupili z radioaktivnim polonijem. Na smrtni postelji je Litvinenko za svojo zastrupitev neposredno obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, vendar je Kremelj te obtožbe označil za nesmiselne. Britanske oblasti so za njegovo smrt obtožile prav tako nekdanjega vohuna Andreja Lugovoja, ki se je z Litvinenkom na dan zastrupitve srečal v londonski restavraciji.

Glavni osumljenec se vidi kot žrtev
Lugovoj vse obtožbe zanika in trdi, da je žrtev zarote. Po njegovih besedah je za umor kriva britanska obveščevalna služba, ki je hotela očrniti Rusijo. Na predvečer prve obletnice smrti Litvinenka je Lugovoj dejal, da je napad edini način, s katerim se lahko brani. "Če podležeš pritiskom, če se skrivaš v senci, če igraš po pravilih drugega, to pomeni konec in si v težavah", je dejal 41-letni Lugovoj.

Britanske oblasti so od Moskve zahtevale izročitev Lugovoja, vendar je Kremelj to odločno zavrnil, saj izročanje državljanov prepoveduje ruska ustava. Namesto tega so Rusi predlagali, da bodo Lugovoju sodili sami, če jim bodo Britanci predložili dovolj tehtnih dokazov. Zaradi umora Litvinenka so odnosi med Londonom in Moskvo padli na najnižjo raven po koncu hladne vojne.

V zadnjem letu je Lugovoj v Rusiji postal prava zvezda. Svojo prepoznavnost želi izkoristiti tudi v politiki, saj bo na decembrskih parlamentarnih volitvah kandidiral na listi Liberalnodemokratske stranke skrajnega nacionalista Vladimirja Žirinovskega.

G. V.