Foto: EPA
Foto: EPA

Slovesnosti in sprejema ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta se je udeležil avstrijski državni vrh, pa tudi poslanci obeh domov avstrijskega parlamenta, evroposlanci ter številni gostje iz tujine, med njimi iz vseh evropskih držav razen Rusije in Belorusije.

Med povabljenci predsednika avstrijskega parlamenta je bila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je na dvodnevnem obisku v Avstriji.

Kot je na skupni slavnostni seji obeh domov dejal Sobotka, je parlament, ki ga je označil za srce demokracije, slednji, ki se je borila za svoje mesto v zgodovini in ni imela alternative, dal dom in identiteto. Pozval je še k medsebojnemu spoštovanju, pripravljenosti za sodelovanje in strpnosti. Predsednik zgornjega doma parlamenta Günter Kovacs je izpostavil duh povezanosti ter se zavzel za okrepitev zaupanja v oblasti in demokracijo. Slovesnost je potekala v dvorani zvezne skupščine, kjer bo čez dva tedna inavguracija avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna za nov predsedniški mandat.

Med petletno prenovo so prenovili okoli 55.000 kvadratnih metrov površin v parlamentarnem poslopju, 740 oken in 600 zgodovinskih vrat ter 500 lestencev in drugih svetil. Uporabna površina se je povečala za približno 10.000 kvadratnih metrov.

Med pomembnejšimi novostmi v prenovljeni parlamentarni zgradbi, sicer stari skoraj 150 let, je steklena kupola s premerom 28 metrov nad plenarno dvorano, ki ima po novem 250 namesto 200 sedežev. Foto: EPA
Med pomembnejšimi novostmi v prenovljeni parlamentarni zgradbi, sicer stari skoraj 150 let, je steklena kupola s premerom 28 metrov nad plenarno dvorano, ki ima po novem 250 namesto 200 sedežev. Foto: EPA

Na steni nad govornico in sedeži parlamentarnega predsedstva znova visi 650 kilogramov težek kovinski orel, ki so ga restavrirali v Gornji Avstriji. Plenarno dvorano bodo sicer slovesno odprli šele 31. januarja, poroča APA.

Na nekdaj temačnem podstrešju so uredili restavracijo za poslance in goste s strešno teraso, pot za obiskovalce ter več novih večnamenskih pisarn. Na notranjem dvorišču parlamenta so zgradili štiri nova stopnišča, ki povezujejo vsa nadstropja. Obnovili so tudi vodnjak boginje Atene pred parlamentom ter številne druge marmorne kipe na stavbi in okoli nje.

Iz bakra, ki so ga ob prenovi sneli s strehe parlamenta, je avstrijska kovnica izdelala 200.000 kovancev z nominalno vrednostjo pet evrov, ki jih je bilo moč kupiti od oktobra lani.

Prenovljena zgradba avstrijskega parlamenta bo v soboto in nedeljo odprta
tudi za obiskovalce.

Odnosi med Slovenijo in Avstrijo so dobri

Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Avstrije Petra Kos Gnamuš, se je današnjega odprtja prenovljenega parlamenta udeležila tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, ki se je v sredo v Gradu srečala s predsednico Kulturnega društva Člen 7 Susanne Weitlaner. Odnosi med Slovenijo in Avstrijo so dobri, odprta vprašanja pa so na področju uresničevanja pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in tudi Štajerskem. Za kulturno delovanje štajerskih Slovencev matična Slovenija letno nameni 93.000 evrov. Trenutno njihova prizadevanja tečejo v smeri razširitve pouka slovenščine za mlade. Prostovoljni pouk slovenščine obiskuje okoli 200 otrok, kar je za več kot polovico manj kot pred epidemijo covida 19, je poročala dopisnica. Štajerski Slovenci pa si želijo tudi izgradnje slovenske hiše v Gradcu, kar je podprla tudi predsednica državnega zbora. "Kar pomeni, da bi štajerski Slovenci dobili prostor, kjer bi se lahko srečevali, kjer bi imeli kulturne dogodke, kjer bi bil osrednji prostor ozaveščanja in bogatenja tega prostora s slovenskim jezikom."