Ne Komorowski, ne Kaczynski, temveč Tusk je tisti Poljak, od katerega sodržavljani pričakujejo največ v naslednjem letu. Foto: EPA
Ne Komorowski, ne Kaczynski, temveč Tusk je tisti Poljak, od katerega sodržavljani pričakujejo največ v naslednjem letu. Foto: EPA
Bronislaw Komorowski
Bronislaw Komorowski je postal četrti demokratično izvoljeni predsednik Poljske po padcu komunizma leta 1989. Foto: EPA
Predsedniške volitve na Poljskem
Poljake že jeseni čakajo lokalne volitve, drugo leto pa parlamentarne. Poznavalci poljske politike pripisujejo opoziciji velike možnosti za zmago. Foto: EPA

Levosredinski Komorowski je v nedeljskem 2. krogu prejel 52,6 odstotka glasov, medtem ko je kandidat desnice Jaroslav Kaczynski pobral 47,4 odstotka in s tem močno presegel predvolilne napovedi. Brat v letalski nesreči umrlega predsednika Lecha Kaczynskega je z dobro vodeno kampanjo in delno spremenjeno politiko pošteno ogrozil velikega favorita, ki je po nesreči v Smolensku opravljal dolžnost predsednika Poljske.

Kljub tesnemu izidu predčasnih volitev, ki so jih morali Poljaki izpeljati zaradi aprilske nesreče ob potovanju predsednika v Katyn, je Jaroslav Kaczynski izredno hitro priznal poraz, kar sta pozitivno pozdravila tako poljska javnost kot mediji.

Zlot pridobil vrednost
"Volilni izid ni bil povsem jasen, kar se je poznalo pri vrednosti zlota. Zdaj, ko se je videlo, da je zmagal Komorowski, se je zlot že popravil na običajno vrednost v primerjavi z drugimi valutami," je odziv denarnega trga na izid predsedniških volitev opisal trgovec z valutami iz Varšave.

Ker je Komorowski član vladajoče Državljanske platforme (PO), vlada Donalda Tuska ne bo več v nevarnosti pred predsedniškim vetom na predlagano zakonodajo in bo imela proste roke predvsem pri zmanjševanju javne porabe.

Dobro izhodišče za nove volitve
Toda politični analitiki opozarjajo, da je kljub tesnemu porazu opozicija pod vodstvom Kaczynskega v boljšem položaju kot pred letalsko nesrečo. Jaroslav Kaczynski si je med predsedniškim bojem zgradil dobre temelje za jesenske lokalne in parlamentarne volitve, ki so predvidene drugo leto.

Investicijska banka Goldman Sachs je v sporočilu svojim strankam, ki poslujejo na Poljskem, zapisala: "Zmaga Komorowskega je za trg pozitivna, toda bližnja izvedba reform je manj verjetna, saj se približujejo lokalne volitve, ki jim bodo drugo leto sledile še parlamentarne."

Zdaj v glavni vlogi Tusk
Najbolj prodajani poljski časopis tabloid Fakt je v ponedeljkovi izdaji že pozval predsednika vlade k dejanjem: "Zdaj imaš vso oblast. Pokaži, nam kaj znaš!" Najvplivnejši resni časopis Gazeta Wyborcza je Tusku že napovedala poraz na parlamentarnih volitvah, če se ne bo njegova vlada takoj lotila reform.

Dolg narašča, a recesije ni bilo
Poljska je sicer v dobri gospodarski kondiciji in je bila lani celo edina država Evropske unije, ki se je izognila recesiji. Kljub vsemu je strm padec gospodarske rasti močno zmanjšal davčne prilive, s čimer se je povečal pritisk na javne finance. Posledica tega je bila, da je lanski proračunski primanjkljaj znašal sedem odstotkov BDP-ja, javni dolg pa se je povzpel na 55 dstotkov BDP-ja. Oba kazalnika sta sicer še vedno med boljšimi v EU-ju, a sta se v letu in pol svetovne krize podvojila.

Red in disciplina v javnih financah
"Naš denar želimo zapraviti razumno, za kar bomo potrebovali podporo politike in državljanov. Naše politične partnerje in parlament bom prosil, da nam pomaga uvesti disciplino v naše javne finance," je nadaljnje korak že napovedal poljski finančni minister Jacek Rostowski.