Vlada in sindikati so - po nizu stavk in grožnji s splošno stavko - dosegli kompromisni predlog. Foto: EPA
Vlada in sindikati so - po nizu stavk in grožnji s splošno stavko - dosegli kompromisni predlog. Foto: EPA

Po več krogih pogajanj, valu opozorilnih stavk in grožnji sindikata s splošno stavko so dosegli dogovor, da se bodo plače v treh stopnjah v 24 mesecih zvišale za 6,3 odstotka, je sporočil nemški sindikat Verdi. Navedbe sindikatov je po več kot 24 ur trajajočih pogajanjih v Potsdamu potrdil tudi nemški notranji minister Hans-Peter Friedrich, glavni pogajalec nemške vlade s sindikati.

Plače javnih uslužbencev se bodo najprej zvišale za 3,5 odstotka, kar bo razvidno že v plačah, ki jih bodo delavci prejeli aprila. Prvega januarja in 1. avgusta 2013 jih bodo zvišali še za po 1,4 odstotka. Nemško zvezno vlado bo dogovor po Friedrichovih besedah stal 550 milijonov evrov.

"Dober in nujno potreben" dogovor
Vodja Verdija Frank Bsirske je dogovor, ki ga morajo potrditi še člani sindikata, pozdravil kot "dober in nujno potreben za zmanjšanje nesorazmerja med plačami v javnem sektorju in gospodarstvom v celoti".

Gre za kompromisni dogovor. Verdi je sprva zahteval zvišanje plač za 6,5 odstotka že v tekočem letu, in sicer za široko paleto zveznih in krajevnih javnih uslužbencev od smetarjev in učiteljev do zaposlenih v javni upravi.

Dogovor je za javne uslužbence veliko ugodnejši od začetne ponudbe vlade, ki je delavcem ponujala 3,3-odstotno zvišanje plač v prihodnjih dveh letih. Tega je Verdi ostro zavrnil, saj naj ne bi odražal niti inflacije, ki je v Nemčiji trenutno dvoodstotna.

Po dveh letih stabilne rasti znova krčenje gospodarstva
Verdijevo nestrinjanje s prvotnim predlogom nemške vlade so nemški javni uslužbenci podprli s sodelovanjem v valu opozorilnih stavk, ki je Nemčijo na pobudo sindikata zajel pred začetkom pogajanj v sredo. V torek so tako morala nemška letališča zaradi stavke zaposlenih odpovedati številne polete.

Verdi je vztrajal, da si javni uslužbenci po več letih zategovanja pasov in dveh letih stabilne gospodarske rasti v Nemčiji zaslužijo občutno povišanje plač. Vlada je sindikatu na drugi strani ugovarjala, da se je nemško gospodarstvo, sicer najmočnejše v Evropi, v zadnjem četrtletju preteklega leta vendarle nekoliko skrčilo.