Zmagovalec tokratnih predčasnih volitev je vodja stranke Civilna platforma. Foto: EPA
Zmagovalec tokratnih predčasnih volitev je vodja stranke Civilna platforma. Foto: EPA
Jaroslav Kaczynski
Jaroslav Kaczynski je z razpisom predčasnih volitev po vsej verjetnosti izgubil premierski položaj. Foto: EPA
Poljska na voliščih

Izidi vzporednih volitev kažejo, da naj bi njegova stranka dobila okoli 44 odstotkov glasov, medtem ko naj bi stranka Zakon in pravičnost bratov dvojčkov zbrala 31 odstotkov.

Udeležba na volitvah je bila 55-odstotna in je bila najvišja po tem, ko je v tej državi padel komunistični režim. Ob tem je Tusk izrazil navdušenje, da so se Poljaki odločili oditi na volišča.

Volitve, ki bi se morale končati ob 20. uri, so morali podaljšati za tri ure, ker je na nekaterih voliščih prišlo do zapletov. V enem primeru se je zataknila ključavnica trezorja z volilno dokumentacijo, v drugem je bil poškodovan žig na volilni skrinjici, ponekod pa jim je zmanjkalo tudi glasovnic

Premier Jaroslav Kaczynski se je za razpis predčasnih volitev odločil po razpadu koalicije med njegovo konservativno stranko PiS in dvema populističnima strankama, Samoobrambo in Ligo poljskih družin.

Najpomembnejše volitve za Poljsko
Tokratne predčasne volitve so mnogi označili za najpomembnejše po letu 1989 in odločilne za nadaljnjo pot države, saj si nasproti stojita konservativna Poljska pod taktirko bratov Kaczynski, ki obljubljata moralno prenovo države, boj proti korupciji in postkomunizmu, in odprta in liberalna evropska Poljska, ki jo predstavlja Donald Tusk. Kandidat stranke Civilna platforma namreč obljublja gospodarski razcvet države po vzoru Irske in umik vojakov iz Iraka.

Zmaga se nasmiha Civilni platformi
Volilna kampanja je bila umazana in polna škandalov, glavna akterja, premier Kaczynski in vodja opozicije Donald Tusk, pa sta ponavljala stare obljube. Čeprav naj bi bili izidi volitev tesni, vse kaže na zmago Donalda Tuska in njegove desnosredinske Civilne platforme. Tusku naj bi šla na roko tudi višja udeležba od tiste pred dvema letoma, ko se je volitev udeležilo le 40 odstotkov volivcev. Takrat je presenetljivo slavil Kaczynski, ki pa mu zdaj očitajo, da si je podredil ves državni aparat in medije, primerjajo pa ga celo s Stalinom.

Politični krizi še ni videti konca
Vse stranke že vnaprej zavračajo sodelovanje z bratoma Kaczynski, populistične stranke, s katerima sta bila povezana do zdaj, pa sploh ne bodo presegle praga za vstop v parlament. Civilna platforma se bo po vsej verjetnosti povezala s kmečko stranko in po potrebi tudi z levico, možnosti velike koalicije pa ne vidi nihče. Zelo mogoče pa je, da bo oblikovanje koalicije povzročilo veliko težav in da se Poljska tudi po volitvah ne bo dvignila iz politične krize. Morda bodo potrebne celo nove predčasne volitve, še posebej, če bo morala Civilna platforma v vlado povabiti tudi levico, saj je premierjev brat, predsednik Lech, napovedal ustavitev vladnih odločitev.

Poljska na voliščih