Brata Kaczynski s svojimi konservativnimi stališči ne povzročata začudenja samo v tujini, ampak tudi v domovini. Foto: EPA
Brata Kaczynski s svojimi konservativnimi stališči ne povzročata začudenja samo v tujini, ampak tudi v domovini. Foto: EPA
Mladi Poljaki
Zaradi odhoda številnih mladih Poljakov v tujino je že ogrožen gospodarski napredek države. Foto: EPA
Poljsko podeželje
Volilno telo bratov Kaczynski se nahaja predvsem na podeželju. Foto: EPA

Dvojčka Lech in Jaroslaw Kaczynski iz vladajoče stranke Zakon in pravičnost sta z obljubo o obnovitvi nacionalnega ponosa prišla na oblast pred dvema letoma, zadnja javnomnenjska raziskava pa je pokazala, da se ju sramuje kar 80 odstotkov mladih Poljakov.

Na robu namesto v osrčju
Mladi svojim voditeljem zamerijo predvsem to, da si je Poljska pridobila sloves najbolj težavne in zaostale članice Evropske unije. Največjo skrb jim povzroča poljska zunanja politika, ki je prežeta z zgodovinskimi krivicami in nezaupanjem, predvsem do sosednje Nemčije in Rusije. Za 35 odstotkov mladih so slabi odnosi z Nemčijo vredni obžalovanja in si želijo, da bi se Poljska namesto na obrobju nahajala v osrčju EU-ja.

Za normalno državo
"V svetu delujemo smešni", pravi 32-letna Dorota Wlodarek iz oglaševalske agencije v Gdansku in dodaja, da jo je sram, ko jo prijatelji iz tujine sprašujejo, kaj se dogaja na Poljskem. Po besedah analitika Mareka Migalskega si mladi želijo živeti v normalni in strpni evropski državi in se prav zato sramujejo domače politične scene.

Mladi nočejo na volitve
Za brata Kaczynski nenaklonjenost mladih Poljakov verjetno ne predstavlja prevelikega problema pred oktobrskimi predčasnimi volitvami, saj so mladi tisti, ki se najbolj redko odpravijo na volišča. Na zadnjih parlamentarnih volitvah pred dvema letoma je bila volilna udeležba zelo nizka, samo 40-odstotna, in najmanj volivcev je bilo prav med mladimi.

Opozicijska stranka Civilna platforma, ki ji ankete kažejo enako podporo kot stranki bratov Kaczynski, se zdaj trudi, da bi mlade prepričala o odhodu na volišča. Nekaj naporov je v prepričevanju mladine vložila tudi stranka Zakon in pravičnost, vendar se sama bolj kot na mlade v mestih osredotoča na svoje najbolj zveste privržence, in sicer starejšo ter globoko verno populacijo, predvsem na podeželju.

Beg v tujino
Nezadovoljstvo se odraža tudi v dejstvu, da je med okoli dva milijona Poljakov, ki so po vstopu v EU odšli na bolje plačano delo v druge članice povezave, večinoma mladih, kar se že čuti pri pomanjkanu delovne sile. Tega problema se zaveda tudi vlada, ki je zato že sprožila kampanjo, s katero želi mlade prepričati, da se vrnejo v domovino.