Poljski škofi so poleg tega v ponedeljek v pismu, naslovljenem na državni vrh, umetno oploditev označili za
Poljski škofi so poleg tega v ponedeljek v pismu, naslovljenem na državni vrh, umetno oploditev označili za "mlajšo sestro evgenike". Foto:
Umetna oploditev
Lani naj bi bilo na Poljskem opravljenih 9.500 posegov. Foto: EPA
Bronislaw Komorowski
Liberalni poljski predsednik Bronislaw Komorowski, ki je sam katoličan in oče petih otrok, je zaradi razgrete debate pozval k "razumnemu kompromisu", ki bi hkrati upošteval "krščansko občutljivost" in "vse tiste številne pare, ki pogosto brezupno iščejo načine za spočetje otroka". Foto: Reuters

Umetno oploditev na Poljskem izvaja približno 40 zdravstvenih ustanov, izmed katerih jih o opravljenih posegih državi poroča le 19. Nad umetno oploditvijo, s pomočjo katere se na Poljskem letno rodi 3.000 otrok, država nima nikakršnega nadzora.

Na mizi šest osnutkov, od popolne prepovedi do neomejenega izvajanja
Premier Donald Tusk se je že pred razpravo izrekel za liberalen predlog, ki so ga pripravili v njegovi desno-liberalni Državljanski platformi (PO). S tem predlogom bi na Poljskem umetno oploditev načeloma dovolili za poročene in neporočene pare, pri čemer bi dopustili tudi zamrznitev oplojenih jajčec. Po mnenju Tuska ta predlog podpira tudi večina poslancev iz vrst PO-ja, tako da ima dobre možnosti za sprejetje. Dopustitev umetne oploditve namreč podpirajo tudi v koalicijski Poljski ljudski stranki (PSL) in v opozicijskem Zavezništvu demokratične levice (SLD). So pa v PO-ju pripravili tudi konservativnejši predlog, ki dopušča umetno oploditev, ne pa tudi zamrznitve oplojenih jajčec.

"Umetna oploditev je v neskladju z naravo"
Dva predloga so pripravili tudi v ultrakonservativni stranki Zakon in pravičnost (PiS). Oba umetno oploditev popolnoma prepovedujeta, eden izmed njiju pa za zdravnike, ki bi jo izvajali, uvaja tudi kaznovanje z zaporno kaznijo. Po mnenju PiS-a je namreč umetna oploditev "v neskladju z naravo".

Oster odziv Cerkve
V parlamentarno razpravo, ki bo zagotovo burna, je že pred njenim začetkom z ostrimi besedami posegla tudi poljska Cerkev in s tem dvignila nemalo prahu. Poslanci, ki se bodo izrekli za umetno oploditev, "se bodo sasmodejno znašli zunaj skupnosti Cerkve", je v nekem pogovoru dejal nadškof Henryk Hoser. "Spočetje otroka ne sme potekati drugače kot po naravni poti," je dodal.

Poljski škofi so poleg tega v ponedeljek v pismu, naslovljenem na državni vrh, umetno oploditev označili za "mlajšo sestro evgenike". Pismo je tiskovni predstavnik poljske vlade Pawel Gras označil za "izsiljevanje" Cerkve. Škofje na poljskem so sicer že v preteklosti umetno oploditev označili za "neke vrste rafiniran splav", saj zaradi te metode po njihovem mnenju pri vsakem poskusu "umrejo številni zarodki".