Prebivalci Južnega Sudana živijo v hudem pomanjkanju. Foto: Reuters
Prebivalci Južnega Sudana živijo v hudem pomanjkanju. Foto: Reuters

Britanska človekoljubna organizacija Odbor za nujno pomoč ob katastrofah (Disasters Emergency Committee - DEC), ki združuje 13 britanskih organizacij, ki se ukvarjajo z mednarodnimi krizami, je sporočila, da imajo trenutno na voljo manj kot pol denarja, ki ga potrebujejo, da bi "preprečili, da bi se pomanjkanje hrane v Južnem Sudanu sprevrglo v katastrofo".

"Če se bo konflikt v Južnem Sudanu nadaljeval in pomoči še naprej ne bomo mogli dostaviti, bodo že avgusta nekateri deli države zdrsnili v lakoto," je DEC zapisal v svojem poročilu. Ob tem so strokovnjaki, ki so pisali poročilo, povedali še, da so na podobno resnost položaja opozarjali tudi v vzhodnoafriški krizi leta 2011, ki je vodila v prvo lakoto 21. stoletja v Somaliji.

Po poročanju BBC-ja je organizacija ocenila, da bi za preprečitev lakote potrebovali 142 milijonov evrov, do zdaj pa jim je uspelo zbrati le 70 milijonov evrov.

Pomanjkanje hrane je posledica dolgih mesecev spopadov
Dolgi meseci spopadov v Južnem Sudanu kmetom onemogočajo, da bi zasadili rastline in obdelovali svoje površine, kar povzroča pomanjkanje hrane po vsej državi. Neprekinjeni spopadi pa tudi mednarodnim organizacijam otežujejo dostavo človekoljubne pomoči v državo. Zato je tudi južnosudanski predsednik Salva Kiir opozoril, da bi lahko kriza v Južnem Sudanu pomenila eno najhujših lakot v zgodovini.

Odkar so decembra lani med različnimi frakcijami v južnosudanski vladajoči stranki izbruhnili spopadi, je država zapadla v etnično nasilje in hudo politično krizo, svoje domove pa je zato zapustilo že več kot milijon prebivalcev. V konfliktu, ki se je začel kot politični spor med predsednikom Salvo Kiirjem in njegovim nekdanjim namestnikom Riekom Macharjem, a je prerasel v etnično nasilje, je umrlo že več tisoč ljudi.