V delu Cerkve so zdravstveno vzgojo ocenili kot 'protikatoliško' in 'protihrvaško', starše pa pozvali, naj podpišejo peticijo proti novemu predmetu in celo preprečijo otrokom, da bi poslušali predmet. Predlagani kurikul ni sprejemljiv niti za druge verske skupnosti na Hrvaškem. Foto: EPA
V delu Cerkve so zdravstveno vzgojo ocenili kot 'protikatoliško' in 'protihrvaško', starše pa pozvali, naj podpišejo peticijo proti novemu predmetu in celo preprečijo otrokom, da bi poslušali predmet. Predlagani kurikul ni sprejemljiv niti za druge verske skupnosti na Hrvaškem. Foto: EPA
Otroci
Predlagatelji sprememb so prepričani, da bo boljša obveščenost otrok prispevala k odgovornemu spolnemu vedenju in znižala število neželenih nosečnosti, spolnih bolezni in spolnega nadlegovanja kot tudi prispevala k strpnosti do istospolno usmerjenih. Foto: BoBo

Posamezni predstavniki Rimskokatoliške cerkve so občasno že kritizirali vlado Zorana Milanovića, a še nihče si ni privoščil tako radikalnega in grobega napada na zdajšnjo oblast kot Pozaić.

Pozaić je sodeloval na zborovanju proti uvedbi zdravstvene vzgoje v šolah, ki jo je predlagal minister za znanost, izobraževanje in šport Željko Jovanović. Srečanje je imelo naslov "Jovanovićev zakon o spolni vzgoji v šolah je poguben", Pozaić pa je na njem brez zadržkov vlado primerjal z nacisti, ministre imenoval komuniste in tovariše, grozil z lustracijo in pozival narod k vstaji proti oblasti.

Vladajo z diktaturo
"Nacizem je prišel na oblast na demokratičnih volitvah, a nato so zlorabili legitimnost in začeli vladati z diktaturo, ki je v veljavi še danes. Treba je jasno opozoriti na podobnost trenutne vlade s komunisti," je dejal in dodal, da z uspešno manipulacijo želijo ustvariti družbo brez vesti in identitete. "Neokomunistični program je kulturna in antropološka revolucija. Minister Jovanović želi uvesti režimsko vzgojo, saj pod krinko uvedbe zdravstvene vzgoje poteka program indoktrinacije ideologije homoseksualnosti, erotizacije in seksualizacije otrok v najzgodnejšem obdobju."

Izjavil je, da oblast pozablja, da je "Bog ustvaril Adama in Evo, in ne Adama in Steva", ministra Jovanovića pa je obtožil, da želi uvesti šarlatanstvo in da želi državo ob gospodarski krizi popeljati še v moralni prepad.

In še: "Hrvaška potrebuje novo Nevihto, Hrvaška potrebuje lustracijo. Pri nas 45 odstotkov volivcev odide na volitve, 30 odstotkov pa jih glasuje za komuniste in jim prinese zmago. Kaj lahko storimo? Ko se narod organizira, se jim pridružijo še kardinali in škofje. Čas je, da vsak Hrvat začuti ponos in odgovornost za prihodnost naše lepe domovine," je končal Pozaić in si prislužil bučen aplavz okoli 200 zbranih udeležencev.

V šole uvedli izobraževanje o spolnosti
Spomnimo, Katoliška cerkev na Hrvaškem je že pred mesecem izrazila nasprotovanje delu predlaganega kurikula zdravstvene vzgoje, ki govori o spolnosti in je bil uveden v šole s šolskim letom 2012/13. Gre za nov predmet v osnovnih in srednjih šolah, katerega uvedbo je predlagala vladajoča levosredinska koalicija. Cerkev je ostro kritizirala dele učnega načrta, ki med drugim predvideva tudi razlago načina uporabe kondomov in kontracepcijskih tabletk, omenja samozadovoljevanje in pornografijo ter govori o različnih pristopih k splavu kot tudi o enakopravnosti ob rojstvu in predstavitvi istospolno usmerjenih skupnosti kot sprejemljivih in običajnih.

Zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić, je celo izjavil, da je zdravstvena vzgoja "nevarna", ker v nekaterih delih kurikula "uničuje človeka", proti njej pa je govoril celo na božični maši. Stališča Cerkve podpira tudi konservativna opozicija, vladni predstavniki pa vztrajajo, da je del zdravstvene vzgoje že uveljavljen v kurikulu drugih predmetov in da so v novi predmet uvrstili pomembne življenjske teme, pred katerimi si ni mogoče zatiskati oči in lagati otrokom, da določeni pojavi, kot je parada ponosa, ne obstajajo.