Papež Frančišek se je odločil, da bo vatikansko banko očistil slabega slovesa. Foto: EPA
Papež Frančišek se je odločil, da bo vatikansko banko očistil slabega slovesa. Foto: EPA

Komisijo za pregled vatikanske banke IOR (Inštitut za verska dela) bo vodil kardinal Renato Farina, poleg njega pa bodo v petčlanski komisiji sodelovali še kardinal Jean-Louis Pierre Tauran, škof Juan Ignacio Arreta Ochoa de Chinchetru, ki bo koordinator, škof Peter Bryan Wells kot sekretar komisije ter harvardska pravnica in nekdanja ameriška veleposlanica v Vatikanu Mary Ann Glendon.

Pri svojem delu se bo komisija lahko obrnila na sodelavce in svetovalce. Imela bo dostop do dokumentacije in podatkov, pri čemer pristojnosti drugih organov ne bodo zmanjšane.

Pomanjkanje preglednosti
Vatikanska banka IOR, ki velja za eno najskrivnostnejših finančnih institucij na svetu, je bila v zadnjih mesecih tarča kritik in obtožb zaradi pomanjkanja preglednosti in nespoštovanja mednarodnih standardov za boj proti pranju denarja ter financiranju terorizma.

Po obtožbah je Vatikan obljubil očiščenje banke in boljše sodelovanje z mednarodnimi institucijami. Banka razpolaga s 5,4 milijarde evrov premoženja in zaposluje 114 ljudi. Odprtih ima okoli 19.000 računov.

Februarja je banka dobila novega predsednika uprave, nemškega odvetnika Ernsta von Freyberga, potem ko je osem mesecev prej med preiskavo o pranju denarja odstopil prejšnji predsednik Ettore Gotti Tedeschi.

Tedeschi je takrat trdil, da so se njegove težave začele, ko se je izrazil zanimanje za račune, ki jih imajo v banki italijanski politiki in drugi državljani.