Mjanmar je bil do leta 1988 znan kot Burma, staro ime pa še danes velikokrat prevladuje v jeziku diplomatov. Foto: EPA
Mjanmar je bil do leta 1988 znan kot Burma, staro ime pa še danes velikokrat prevladuje v jeziku diplomatov. Foto: EPA
Mjanmarski vsakdan
Vojaška hunta nekdanji britanski koloniji načeljuje že od leta 1962. Foto: Reuters
Nova prestolnica Mjanmarja

Mesto, ki v prevodu pomeni "Prebivališče kraljev", je zgrajeno 460 km severno od dosedanjega priobalnega glavnega mesta Rangoon. V na novo zgrajeno mesto sredi tropskega rastja so se uradniki čez noč preselili pred letom in pol.

V veliki prestolnici so enobarvna stanovanja za uradnike in druge stavbe, namenjene upravi, medtem ko se je vojaško vodstovo preselilo v trdnjavo na obrobje mesta. K mestu vodi osempasovna cesta, kar je v državi, katere običajne poti so nevzdržno slabe, precej izstopajoče. Prebivalci se tudi pritožujejo, da v mestu, ki ima urejeno električno in vodovodno infrastrukturo, primanjkuje trgovin.

Zvezde ukazale preselitev?
Ob predstavitvi tujcem so oblasti priredile veličastno parado, voditelj države, general Than Schwe pa je v nagovoru pred 500 povabljenci opozoril na odpadniške elemente, ki ogrožajo državo, po zaprtosti po svetu primerljivo le še s Severno Korejo.

Velikost: 676.578 kvadratnih km
Število prebivalcev: 50,5 milijona
GDP: 1.691 $/prebivalca

Pravi razlogi za selitev še danes niso znani. Po nekaterih ugibanjih naj bi preselitev v osrčje države omogočilo lažje komuniciranje z vsemi predeli Mjanmarja, mogoče pa se je hunta za preselitev odločila tudi iz strahu pred obalno invazijo.

Spet drugi opozarjajo na vraževernost vojaškega vrha s sicer skrivnostno bolnim Schwejem, zato bi lahko k selitvi napeljalevale astrološke napovedi. Po drugi razlagi je hotel Schwe s preselitvijo simbolično začeti novo kraljevo dinastijo, kot so to včasih delali burmanski kralji.

A. L.

Nova prestolnica Mjanmarja