Preživeli v nesreči poročajo, da je letalo, potem ko so naznanili pristanek, nenadoma izgubilo višino. Foto: EPA
Preživeli v nesreči poročajo, da je letalo, potem ko so naznanili pristanek, nenadoma izgubilo višino. Foto: EPA

Nizozemski preiskovalci so povedali, da je na višini okoli 600 metrov levi višinomer letala boeing 737-800 prikazoval višino -2,5 metra, zaradi česar je avtomatski pilot ugasnil motorje, letalo pa je izgubilo hitrost.

Posadka se najprej niso odzivali na to, ko pa so piloti na napako odgovorili in poskušali znova zagnati motorje, se je letalo nahajalo prenizko na 150 metrih. Posledica tega spleta dogodkov je bil padec okoli kilometer pred pristajalno stezo amsterdamskega letališča Schiphol.

Posnetek pogovora v kabini letala kaže, da so se pilot in dva pomožna pilota zavedali okvare višinomera, vendar so menili, da ta ne predstavlja težave. Ko se je oglasil alarm, so znova poskušali zagnati motorje, a je bilo prepozno.

Boeing mora opozoriti svoje kupce
Omenjeno letalo je imelo v preteklosti že dvakrat težave z višinomerom, je povedal vodja nizozemskih preiskovalcev Pieter van Vollenhoven in dodal, da so proizvajalcu letal boeing svetovali, da svoje stranke opozori na težave z višinomeri na teh tipih letal.

Na letalu turške letalske družbe Turkish Airlines je iz Carigrada proti Amsterdamu potovalo 127 potnikov in sedem članov posadke. V nesreči je umrlo devet ljudi - štirje Američani in pet Turkov, med njimi trije piloti.

G. V.