"To je bil teroristični napad," o incidentu menijo izraelske oblasti. Foto: Reuters

Dan pred začetkom neposrednih mirovnih pogajanj med palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v Washingtonu pod pokroviteljstvom ZDA je Palestinec v avtomobilu na avtocesti blizu Hebrona ustrelil dva moška in dve ženski, ena od njiju je bila noseča.

"To je očiten poskus nizkotnih teroristov, da bi sabotirali poskus doseči diplomatski proces in da bi začeli pogajanja v Washingtonu," je dejal Barak.

Hamas: Logičen odziv na okupacijo
Palestinsko gibanje Hamas je pohvalilo napad na Izraelce, odgovornost pa je prevzelo oboroženo krilo Hamasa. "Hamas poveličuje napad in ga ima za naraven odziv na zločin okupacije," je sporočil predstavnik skupine in dodal, da je napad dokaz "neuspeha varnostne koordinacije" med Izraelom in Palestinci. Hamas, ki ima nadzor nad Gazo, nasprotuje mirovnim pogajanjem, ki se bodo v sredo začela v Washingtonu.

ZDA so vse strani pozvale, naj se vzdržijo kakršnega koli dejanja, ki bi lahko prekinilo neposredna pogajanja po 20-mesečnem premoru.

Pred pogajanji ločeni pogovori
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se je medtem že sestala z Abasom, kasneje pa naj bi se ločeno še z Netanjahujem, zunanjima ministroma Egipta in Jordanije, saj bosta voditelja teh dveh bližnjevzhodnih držav sodelovala tudi pri pogajanjih, ter nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom, predstavnikom bližnjevzhodne četverice (ZN, EU, ZDA in Rusija).

Na ločenih pogovorih bo Clintonova "preverila teren", da bi videla, kako daleč na nasprotnih bregovih sta sprti strani, v sredo pa bo predsednik ZDA Barack Obama gostil večerjo za vse voditelje pred četrtkovim začetkom pogajanj.