Palestinci so na Zahodnem bregu podvrženi strogim izraelskim omejitvam in nadzoru. Foto: EPA
Palestinci so na Zahodnem bregu podvrženi strogim izraelskim omejitvam in nadzoru. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu je optimističen. Foto: EPA
Josef Ovadia
Rabi Ovadi je znan po svojih protipalestinskih izjavah. Foto: EPA

V Washingtonu se bodo 2. septembra začeli neposredni izraelsko-palestinski pogovori med izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, v ameriško prestolnico pa sta povabljena tudi egiptovski predsednik Hosni Mubarak in jordanski kralj Abdulah II.

Cilj pogajanj, ki so jih prekinili konec leta 2008 po siloviti izraelski ofenzivi na Gazo, je doseči rešitev z oblikovanjem dveh držav, s čimer naj bi dosegli dokončno mirno ureditev več desetletij trajajočega spora.

"Mir za nas in naše otroke"
Pred odhodom v ZDA je Netanjahu izrazil prepričanje, da ima Izrael možnosti za dosego stabilnega miru, ki bi trajal tudi naslednje generacije. Če bo palestinsko vodstvo pogajanja vzelo resno kot Izraelci, potem se lahko doseže stabilen dogovor, je prepričan izraelski premier.

"Lahko dosežemo mir, ki bo temeljil na stabilnosti za nas in za naše otroke, in to je moj cilj," je dejal Netanjahu, ki pa ni pripravljen ugoditi zahtevi Palestincev po ustavitvi gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki naj bi predstavljal jedro prihodnje neodvisne palestinske države.

Kompromisni predlog je dal namestnik izraelskega premierja in minister za obveščevalne službe Dan Meridor, ki je predlagal, da Izrael ne bi nadaljeval gradnje v naselbinah v osrčju palestinskega ozemlja, vendar pa bi gradil še naprej na drugih območjih. Netanjahu je že poudaril, da ne gre za stališče vlade, ampak osebno mnenje ministra.

Na redni nedeljski seji izraelske vlade je Netanjahu izpostavil načela, ki bi jih moral vsebovati mirovni dogovor s Palestinci. Ta bi moral Izrael opredeliti kot judovsko državo in določiti, da je izraelsko-palestinskega konflikta konec, s čimer bi se po njegovem mnenju izognili dodatnim zahtevam Palestincev.

Netanjahu v dogovoru pričakuje tudi varnostna zagotovila, da se ne bodo ponovili dogodki, kot so jim bili priča po izraelskem umiku iz Gaze leta 2005 in iz Libanona leta 2000, s čimer je mislil na napade z območij, s katerih so se umaknili Izraelci.

Rabi: Palestinci so zlobni
Olje na ogenj že tako razgretim odnosom je prilil vplivni rabi Ovadia Josef, ki je v goreči pridigi Boga pozval h kaznovanju Palestincev in njihovega voditelja Abasa. "Abu Mazen (Abas, op. a. ) in vsi ti zlobni ljudje bi morali biti izbrisani z obličja Zemlje," je dejal vodja verske stranke Šas, ki sedi v izraelski vladi.

89-letni rabi je dejal, da bi Bog moral "zlobne sovražnike Izraelcev" kaznovati s kugo. To pa niso njegove prve sporne izjave. Že leta 2001 je dejal, da do Palestincev ne bi smeli biti milostni, ampak bi jim morali poslati izstrelke in jih uničiti. "So zlobni in obsojanja vredni," je dejal.

Na njegove izjave se je že odzval glavi palestinski mirovni pogajalec Saeb Erekat, ki je dejal, da rabijev poziv meji že na hujskanje k genocidu. Izraelsko vlado je pozval, da naj obsodi izjave svojega ministra in naj ukrepa tudi proti rasističnim izjavam drugih izvoljenih politikov. "Je to način, kako izraelska vlada svojo javnost pripravlja na mirovni dogovor," se je vprašal Erekat.