Premier ne dvomi o svoji zmagi. Foto: EPA
Premier ne dvomi o svoji zmagi. Foto: EPA
Sredini protesti v Bangkoku
Šinavatra je nepriljubljen predvsem na jugu države. Foto: EPA
Tajske varnsotne sile
Tajska policija je morala na nekem volišču deaktivirati bombo. Foto: EPA

Volitve je namreč zaradi nezadovoljstva številnih prebivalcev razpisal sam premier, saj ga obtožujejo korupcije in zlorabe položaja. Njegova zmaga ni vprašljiva, saj so bojkot napovedale tri glavne opozicijske stranke.

Težava pa je, ker mora vsak poslanec za izvolitev zbrati 20 odstotkov glasov. Ker privrženci Šinavatre povsod nimajo podpore, bodo morali volitve marsikje ponoviti, morda tudi večkrat, kar bo državo verjetno pahnilo v politično krizo. Premier ne more biti imenovan brez potrditve v parlamentu.

Parlament ima 500 poslanskih mest, Šinavatrova stranka Tai Rak Tai (TRT) pa v 14 provincah na jugu države nima podpore, kar pomeni, da bo problem predvsem pri izvolitvi stotih poslancev s tega območja.

Šinavatra je parlament razpustil 24. februarja zaradi številnih kritik njegovega delovanja. Januarja naj bi njegova družina za 1,9 milijarde evrov prodala svoj delež v največjem tajskem telekomunikacijskem podjetju Šin Corp, ki ga je dosedanji premier ustanovil pred vstopom v politiko leta 2001.

Kralj ne bo posredoval
Zelo malo verjetno je, da bo v politični proces posegel sicer v državi cenjeni kralj Bumibol Aduljadež. Opozicija si namreč želi, da bi kralj imenoval začasnega voditelja, kar pa je malo verjetno. Kralj je namreč v 60. letih vladanja v politiko posegel le dvakrat. Analitiki pa so prepričani, da bo posredoval le v primeru izbruha nasilja, v nasprotnem primeru pa bi po njihovem mnenju le ogrožal demokracijo.

Policija deaktivirala bombo
Na jugu Tajske, kjer živijo pretežno muslimani, je policija pred nekim voliščem odkrila in deaktivirala bombo, ki je bila zavita v papirnato vrečko. Po poročanju prič je policija evakuirala okolico in sprožila bombo. Sicer pa mediji z juga države poročajo o več lažnih preplahih o podstavljeni bombi.