Vatikan se nikakor ne more otresti spolnih škandalov. Foto: EPA
Vatikan se nikakor ne more otresti spolnih škandalov. Foto: EPA
Vatikan
Vatikan je pretreslo že to, da je eden papeževih džentelmenov vpleten v preiskavo o korupciji, njegova (domnevna) vpletenost v (homoseksualni) spolni škandal je še toliko večji udarec, predvsem glede na številne škandale, ki so v zadnjih letih izbruhnili zaradi spolnih zlorab katoliških duhovnikov po svetu. Foto: EPA

Angela Balduccija, t. i. papeževega džentelmena, je policija posnela, ko se je domnevno pogajal z 29-letnim Thomasom Chinedujem Ehiemom, vatikanskim zborovodjo, o določenih fizičnih lastnostih, ki naj bi jih imeli moški za katere je želel, da mu jih pripeljejo. Prepisi pogovorov, do katerih se je dokopal britanski Guardian, kažejo, da so Balducciju priskrbeli več moških, med njimi je vsaj eden študiral za duhovnika.

Vatikan homoseksualna dejanja zavrača kot "pod nobenimi pogoji sprejemljiva".

Balducci zahteval krepke moške
Balduccija so aretirali 10. februarja zaradi suma vpletenosti v korupcijo, a ni bil obtožen. Med preiskavo o korupciji so posnetki telefonskih pogovorov razkrili njegove domnevne spolne aktivnosti. V enem izmed posnetih pogovorov Ehiem pove Balducciju, da naj bi se ta sestal z moškim, ki je po njegovem opisu visok dva metra, težek 97 kilogramov, star 33 let in povsem aktiven.

Balducci je tudi višji svetovalec Kongregacije za evangelizacijo ljudstev, ki nadzoruje misijonske aktivnosti Rimskokatoliške cerkve po vsem svetu. Od leta 1995 je član ene najbolj ekskluzivnih bratovščin na svetu – Džentelmenov njegove svetosti, ceremonialnih uslužbencev papeškega gospodinjstva. Papeški džentelmeni so laični spremljevalci papeža v Vatikanu. Služijo v apostolski palači blizu bazilike sv. Petra.

Po razkritju afere zborovodja odpuščen
V poročilu italijanske policije tožilstvu piše, da je Balducci vodil dvojno življenje. Pri organiziranju srečanj z moškimi naj bi mu pomagali dve osebi, ki naj bi bili vpleteni v širšo organizirano mrežo moške prostitucije v Rimu. Eden izmed teh dveh moških naj bi bil Ehiem, v Nigeriji rojen zborovodja zbora, ki poje v baziliki sv. Petra, kadar papež tam ne vodi maše. Zborovodja je bil odpuščen v sredo, ko so podrobnosti policijske preiskave v Firencah postale znane tudi v Vatikanu.

Ehiem naj bi medtem že spregovoril za revijo Panorama. V intervjuju, ki bo objavljen v soboto (jutri), je razkril, da je Balduccija spoznal pred desetimi leti. Trdi, da ga je prosil, naj mu priskrbi moške, a da naj to, ker je poročen, stori v največji tajnosti. "Zahteval je in jaz sem mu dostavil. Dal mi je 50 ali 100 evrov, nikoli več kot 1.000 ali 1.500 evrov na leto," pravi. Prepisi telefonskih pogovorov razkrivajo, da je Ehiem Balducciju priskrbel najmanj 10 stikov z moškimi.

Balducci suspendiran
Vatikan zgodbe (še) ni komentiral, je pa potrdil, da so Balduccija suspendirali, in da je papež Benedikt XVI. seznanjen z zadevo.