Letala eurofighter izdeluje evropski orožarski koncern EADS. Foto: EPA
Letala eurofighter izdeluje evropski orožarski koncern EADS. Foto: EPA
Nakup eurofighterjev je bila ena izmed glavnih političnih tem pred volitvami lanskega oktobra. Foto: EPA
Eurofighterji ne dajo miru Avstriji

Poveljnik Erich Wolf je bil leta 2000 v Avstriji pristojen za nakup letal eurofighter, vendar zdaj ne more ovreči suma, da je bilo z nakupom povezano posojilo, ki ga je od lobista izdelovalca letal EADS prejela njegova žena. Ta je le nekaj tednov po odločitvi za nakup prejela 87.600 evrov, a je zanikala, da bi bilo posojilo povezano z možem, čeprav je priznala, da ga še ni odplačala. Minister Norbert Darabos je zaradi vsega tega sporočil, da nima več zaupanja v Wolfa, in ga je zato odpoklical z mesta odgovornega za uvajanje eurofighterjev.

Afera noče potihniti
Nakup eurofighterjev že nekaj časa pretresa avstrijsko politično sceno, afera Wolf pa je sprožila ugibanja o tem, ali lahko omogoči preklic nakupa 18 letal v vrednosti dveh milijard dolarjev. Posel z letali je bil sklenjen še v času vladanja ljudske stranke, nasprotovali pa so mu socialdemokrati, ki so menili, da so letala nepotrebna in predraga, zato bi bilo denar bolje nameniti za socialo. Po jesenskih volitvah obe stranki tvorita veliko vladno koalicijo, prav sporen nakup letal pa še vedno povzroča medsebojna trenja.

Odstop od pogodbe?
Socialdemokratski minister Darabos je uglednega dunajskega pravnika Helmuta Koziola zaprosil za izvedensko mnenje, ki naj bi pokazalo, ali lahko vlada zaradi afere odstopi od pogodbe. S tem pa se mora strinjati koalicijska partnerka ljudska stranka, ki meni, da so letala nujno potrebna za nadzor avstrijskega zračnega prostora. Nekateri pravniki trdijo, da odstop od pogodbe ni mogoč, medtem ko drugi menijo, da to omogoča določilo v pogodbi, ki prepoveduje plačila EADS-a vsem osebam, vpletenih v nakup letal.

G. V.

Eurofighterji ne dajo miru Avstriji