Fischer je ob prisegi novemu kanclerju zaželel uspešno delo. Foto: Reuters
Fischer je ob prisegi novemu kanclerju zaželel uspešno delo. Foto: Reuters
Wilhelm Molterer in Alfred Gusenbauer
Novi avstrijski kancler Gusenbauer in njegov namestnik Wilhelm Molterer sta pred prisego predsedniku države izročila izvod koalicijske pogodbe. Foto: EPA
Prisega nove avstrijske vlade

Socialdemokratska stranka (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) sta v ponedeljek sporočili, da sta dosegli dogovor o sestavi 25. avstrijske vlade po drugi svetovni vojni, ki je zdaj tudi uradno potrjena.

Novi vladi je Fischer ob prisegi zaželel, da se bo zmogla ustrezno odzivati tako na pritožbe kot na pohvale. Pred prisego so člani vlade podpisali koalicijsko pogodbo, ki so jo nato izročili tudi predsedniku. Slovesnost v Hofburgu je potekala slovesno in nemoteno.

V novi vladi bo vključno s kanclerjem 14 ministrov in 6 državnih sekretarjev. Rdeče-črna vlada, ki ima v parlamentu več kot dvotretjinsko večino, naj bi se sešla na prvi seji, ob koncu slovesnosti pa bo dozdajšnji kancler Wolfgang Schüssel svojemu nasledniku predal posle. V parlamentu bodo vladni program predstavili prihodnji torek.

Vsaka stranka s sedmimi ministrstvi
Ministri socialdemokratske stranke v novi vladi so obrambni minister Norbert Darabos, pravosodna ministrica Maria Berger, minister za infrastrukturo Werner Fayman, ministrica za izobraževanje in kulturo Claudia Schmied, ministrica za žensko politiko Doris Bures in minister za socialne zadeve Erwin Buchinger.

Iz ljudske stranke prihaja namestnik kanclerja in finančni minister Wilhelm Molterer. Zunanja ministrica ostaja Ursula Plassnik, vodenje ministrstev bosta obdržala tudi minister za gospodarstvo Martin Bartenstein in minister za kmetijstvo in okolje Josef Proell. Guenther Platter bo notranji minister, novi avstrijski minister za znanost bo Johannes Hahn, nova ministrica za zdravje pa Andrea Kdolsky.

Množični protesti zaradi neizpolnjenih obljub
Prisego vladne koalicije so pospremili prvi protesti, saj se je v središču Dunaja zbralo več kot 2.000 protestnikov, ki jih nadzoruje 300 policistov. Tisti najbolj vročekrvni so se že zjutraj zbrali pred Gusenbauerjevim domom. Protestniki so izražali svoje nezadovoljstvo s koncesijami, na katere je pristal Gusenbauer med koalicijskimi pogajanji.

Socialdemokratska stranka je namreč v predvolilnem boju med drugim obljubljala, da bo odpravila univerzitetne šolnine in odstopila od pogodbe za nakup 18 bojnih letal eurofighter. A je na koalicijskih pogajanjih, ki so trajala skoraj tri mesece, SPÖ z Gusenbauerjem na čelu pristal, da bodo ohranili 363 evrov šolnine za študente na semester, kar je pretreslo mlade in študentske organizacije.

Prisega nove avstrijske vlade