Schüssel ni navedel nobenih konkretnih zahtev za nadaljevanje pogajanj. Foto: EPA
Schüssel ni navedel nobenih konkretnih zahtev za nadaljevanje pogajanj. Foto: EPA

Pogajanja je, potem ko je parlament podprl oblikovanje preiskovalne komisije o nakupu vojaških letal eurofighter, ljudska stranka prekinila za nedoločen čas. Kot je povedal njen vodja in dozdajšnji kancler Wolfgang Schüssel, koalicijska pogajanja niso prinesla dovolj vsebinskih dosežkov, pri prekinitvi pa bodo vztrajali, dokler bodo druge stranke nastopale proti njim.

Schüssel je povedal tudi, da je ljudska stranka do zdaj izkazala pripravljenost na pogajanja in da si nihče v stranki ne želi ponovitve volitev, izrazil pa je razočaranje nad socialdemokrati, saj naj zakonodajnega obdobja ne bi začeli veselo, ampak z "dnevom nasprotij, nepomirljivosti in sumničenj".

Avstrijski parlament se je v ponedeljek sešel na ustanovnem zasedanju, kjer naj bi po oktobrskih parlamentarnih volitvah oblikoval vlado. Kljub prerekanjem med ljudsko stranko in socialdemokrati so poslanci za predsednico parlamenta izvolili Barbaro Prammer iz stranke SPÖ.

Schüssel naj bi o prekinitvi pogajanj že obvestil tudi avstrijskega predsednika Heinza Fischerja in vodjo socialdemokratske stranke (SPÖ) Alfreda Gusenbauerja.