Po Tadićevih besedah prekinitev pogorov oddaljuje evropsko perspektivo Srbije in Črne gore. Foto: EPA
Po Tadićevih besedah prekinitev pogorov oddaljuje evropsko perspektivo Srbije in Črne gore. Foto: EPA
Na beograjskih ulicah še vedno visijo plakati s podporo nekdanjemu poveljniku srbskih sil v BiH-u. Foto: Reuters

Meni, da je neizpolnjena obljuba srbske vlade glede aretacije haaškega obtoženca generala Ratka Mladića omajala ugled Srbije v mednarodni skupnosti, prekinitev pogajanj pa po njegovem najbolj koristi nasprotnikom državne skupnosti Srbije in Črne gore.

Aretirani trije Mladićevi pomočniki
Medtem je srbsko sodišče sporočilo, da je policija prijela tri osebe, osumljene, da so pomagali Mladiću pri skrivanju. Od začetka leta je sicer policija priprla že pet Mladićevih pomočnikov, načrtuje pa nadaljnje aretacije, predvsem v najožjem generalovem krogu.

Beograd bi moral do 30. aprila Haagu izročiti Mladića, a je ta še vedno na prostosti. Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je srbske oblasti obtožila, da namerno niso predale Mladića, saj naj bi dobro vedele, kje se skriva.

Javen poziv Koštunice
Potem ko je evropski komisar za širitev Olli Rehn objavil, da bo Evropska unija prekinila pogovore z Beogradom glede približevanja Srbije in Črne gore EU-ju, je srbski premier Vojislav Koštunica Mladića javno pozval, naj se preda. Kasneje se je tudi sešel z več osebami, ki so pristojne za Mladićevo aretacijo, in jim naložil, da naj podvojijo prizadevanja za izpolnitev obveznosti do Haaga. Zaradi neuspele aretacije je odstopil srbski podpredsednik Miroljub Labus.