Protestniki v BiH-u zahtevajo odgovornost politikov. Foto: EPA
Protestniki v BiH-u zahtevajo odgovornost politikov. Foto: EPA
Sarajevo
BiH je bil med protesti priča najhujšemu nasilju po vojni. Foto: EPA

Na gospodarskem forumu v organizaciji Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) je Bevanda skušal omiliti razsežnost nedavnih protestov, v katerih so protestniki zažigali vladna poslopja in dosegli odstop nekaj kantonskih vlad.

Najhujši protesti po vojni v državi med letoma 1992 in 1995 so bili posledica vse slabšega socialnega stanja, naraščajoče revščine in rekordne brezposelnosti - težave, ki so jih oblasti povsem zanemarile.

Čeprav so se protesti v zadnjih dneh umirili, pa je nezadovoljstvo nad neučinkovitimi in skorumpiranimi politiki še vedno veliko.

"Ljudje imajo pravico izraziti svoje nezadovoljstvo nad socialnim statusom," je dejal Bevanda in ob tem obljubil uvedbo ukrepov, ki naj bi izboljšali življenjski standard prebivalcev.

"Razmere se bodo umirile in sledili bodo pogajanja in pogovori, s katerimi bomo rešili težave," je napovedal premier.

Slabe gospodarske razmere so v veliki meri posledica močno decentralizirane politične ureditve BiH-a, ki je nastala po vojni in je začrtana po etničnih načelih.

Pet novih milijonarjev
A medtem ko gre večini prebivalcev vsako leto slabše, pa peščica ne občuti gospodarske in socialne krize.

BiH je tako po poročanju banjaluških Nezavisnih novin, ki se sklicuje na podatke mednarodnega podjetja Wealth-X, v letu dni dobil pet novih milijonarjev in jih ima tako zdaj skupno že 90. Njihovo celotno premoženje se ocenjuje na devet milijard dolarjev.

Wealth-X med milijonarje uvršča posameznike, ki imajo več kot 30 milijonov dolarjev oziroma 22 milijonov evrov premoženja.

Z 90 milijonarji se je BiH približal Srbiji, kjer se lahko s takim premoženjem pohvali sto državljanov. Vodilna v regiji je po navedbah časopisa Hrvaška z 280 milijonarji.