Nkunda je dejal, da se želi pogajati z vladno stranjo. Foto: EPA
Nkunda je dejal, da se želi pogajati z vladno stranjo. Foto: EPA
Humanitarna kriza je čedalje večja. Foto: EPA

Nkunda se je zavzel za mirovni proces z vladno stranjo, ob tem pa je Obasanje poudaril, da si bosta morali za ohranitev premirja prizadevati obe strani. Sestanek se je zgodil kljub poročanju o novih napadih na vzhodu države. Zaradi spopadov med vladno stranjo in uporniki je svoje domove v zadnjih tednih zapustilo okoli 250.000 ljudi, humanitarna kriza je iz dneva v dan večja.

Po pogovorih v mestu Jomba, ki ga imajo pod nadzorom uporniki, je general Nkunda priznal, da so spopadi zahtevali številne smrtne žrtve. "Danes je velik dan za nas, saj smo izgubili veliko mož, zdaj pa prihajamo s sporočilom miru. Moramo delati na tej misiji. Strinjali smo se o odprtju humanitarnega koridorja, da bi podprli proces."

Obasanjo, nekdanji predsednik Nigerije, je po sestanku dejal, da je razprava potekala "izjemno dobro". Ob tem je poudaril, da bo za premirje potrebno trdo delo na obeh straneh. "Nkunda želi ohraniti premirje, toda to je tako kot tango. Ne moreš plesati sam." Nkunda se je zavzel za premirje, ki ga je enostransko razglasil pred tednom dni, in ponovil zahtevo po pogovorih z vladno stranko o političnih, ekonomskih in varnostnih vprašanjih.

Nkunda trdi, da je njegov edini namen obvarovati skupnost Tutsijev pred uporniki iz vrst Hutujev, ki so v Kongo pribežali po genocidu v Ruandi, v katerem so si mnogi izmed njih umazali roke. General, opogumljen nad nedavnimi vojaškimi zmagami, je napovedal celo pohod na kongovsko prestolnico Kinšasa, če ga predsednik Joseph Kabila ne bo vključil v pogajanja.

A oblasti v Kinšasi se pod nobenim pogojem nočejo pogovarjati z Nkundo in ga tudi niso povabile na nedavni vrh v Nairobiju, kjer so se regionalni voditelji pogovarjali o načinih za rešitev, a kot je običajno v Afriki, kaj več od poziva k premirju niso dosegli. Razlog za zavračanje pogovorov z Nkundo je, da ga obravnavajo kot vojnega zločinca, čigar mesto je v zaporu in ne za pogajalsko mizo.

K. T.