Pred sodiščem se je zbralo več Pujevih podpornikov. Foto: Reuters
Pred sodiščem se je zbralo več Pujevih podpornikov. Foto: Reuters

Pu Džičjang je v priporu od maja lani, obtožen pa je podpihovanja etničnega sovraštva, izzivanja prepirov in provokacij na spletnem omrežju Weibo, kitajski različici Facebooka.

Razsodba naj bi bila znana v nekaj dneh, v primeru obsodbe pa mu grozi do osem let zapora. Prvi dan sojenja je tožilstvo predstavilo dokaze - sedem zapisov obtoženega na družbenem omrežju. Pu se je pri vseh točkah izrekel za nedolžnega.

50-letni Pu je bil v času nasilnega zatrtja protestov na pekinškem Trgu nebeškega miru leta 1989 študentski voditelj, pozneje pa je postal eden najvidnejših odvetnikov za človekove pravice na Kitajskem. Med drugim je branil zaprte v delovnih taboriščih ter priznanega umetnika in disidenta Aj Vejveja. Na spletu je redno kritiziral vladajočo komunistično partijo, še posebej njene politike glede Tibeta in etnične manjšine Ujgurov na nemirnem zahodu države, v pokrajini Šindžjang.

Ob začetku sojenja so pred sodiščem potekali protesti več deset Pujevih privržencev. Sodišče je bilo močno zastraženo, saj so ga varovali policisti v civilnih oblačilih in uniformah. Prišlo je tudi do prerivanja in manjših izgredov. Okoli desetim kritičnim diplomatom, med drugim iz ZDA in EU-ja, ki so se želeli udeležiti začetka sojenja, pa so to preprečili.

Mednarodne človekoljubne skupine so sojenje Puju označile za politični pregon.