Condoleezza Rice na srečanju z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem. Foto: epa
Condoleezza Rice na srečanju z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem. Foto: epa
Condoleezza Rice in Ibrahim Al Džafari
Ameriška zunanja ministrica in iraški premier na skupni tiskovni konferenci po srečanju v Bagdadu. Foto: epa

Pristala je v kurdskem mestu Arbil. Od tam so jo s helikopterjem odpeljali v Salahdin, kjer se je sestala z vodjo Demokratske stranke Kurdistana Masudom Barzanijem, v Bagdadu pa sta jo sprejela premier Ibrahim Al Džafari in predsednik Džalal Talabani.

Riceova je z iraškimi politiki razpravljala o tem, kako nadaljevati politične procese in zadušiti upor skrajnežev, ki so v dobrih dveh tednih ubili več kot 400 ljudi. Po njenem mnenju je mogoče upornike premagati ne le z vojaško silo, ampak tudi z močno politično alternativo, kar pa zahteva dodatne napore novoizvoljenih iraških oblasti.

Obisk v največji tajnosti
Riceova je najvišja predstavnica ameriške vlade, ki je po potrditvi nove iraške vlade obiskala to državo. Irak bi morala obiskati že marca, vendar pa so obisk takrat prestavili, saj je podatek o tem prišel v javnost, kar je Riceovo zelo razžalostilo.

Samo približno deset uslužbencev ameriškega zunanjega ministrstva je vedelo za potovanje. Še pilota letala, ki sta peljala delegacijo v Arbil, do vkrcanja potnikov nista vedela, da bo med njimi tudi Riceova, iraški premier Ibrahim Al Džafari pa je za visoki obisk izvedel le dva dni pred prihodom.