Italijanski premier si je po glasovanju oddahnil. Foto: EPA
Italijanski premier si je po glasovanju oddahnil. Foto: EPA
Prodi preživel glasovanje

Levosredinski premier Romano Prodi je glasovanje o proračunu vezal na zaupnico vladi, ki jo je podprlo 161 senatorjev, 157 pa jih je bilo proti. To pomeni, da se je vodja desnosredinske opozicije Silvio Berlusconi uštel z napovedjo, da bo senat zavrnil proračun in s tem prisil vlado k odstopu.

Predlog proračuna za prihodnje leto predvideva zmanjšanje primanjkljaja na 2,2 odstotka BDP-ja in varčevalne ukrepe v višini desetih milijard evrov. Proračun mora v torek potrditi še spodnji dom parlamenta, vendar bo tam za Prodija lažje, saj ima vladna koalicija udobnejšo večino kot v senatu.

"Dokazali smo, da je koalicija trdna," je po glasovanju dejal Prodi in Berlusconija pozval, naj prizna, da je napačno stavil. Berlusconi se seveda ne bo kar tako predal, saj je njegova Naprej, Italija za konec tedna napovedala demonstracije, na katerih bodo zbirali potrebnih pet milijonov podpisov za razpis predčasnih volitev. Prodi ima sicer velike težave s trdnostjo svoje koalicije, v kateri je združenih deset strank vseh političnih prepričanj.

G. V.

Prodi preživel glasovanje