V novi Prodijevi vladi bo šest žensk. Foto: EPA
V novi Prodijevi vladi bo šest žensk. Foto: EPA
Romano Prodi in Giorgio Napolitano po prisegi vlade
Prodi je najprej mandat vzel z zadržkom. Foto: EPA

Pri sestavi kabineta so mu manjše stranke v koaliciji povzročale preglavice, ker so trmasto vztrajale pri posameznih ministrstvih. Vlado morata zdaj potrditi še oba domova parlamentov. Po predvidevanjih naj bi spodnji dom o vladi odločal že v petek, zgornji pa predvidoma naslednji teden.

Mandat, ki mu ga je Napolitano podelil v torek, je Prodi vzel s pridržkom in dejal, da ga bo vrnil, če mu ekipe zaradi trenj znotraj svoje levosredinske koalicije ne bi uspelo hitro sestaviti. Najbolj zaželeno je bilo obrambno ministrstvo, ki so ga zase zahtevali tako radikalci kot republikanci. Tudi komunisti niso bili najbolj zadovoljni s svojim položajem.

Kdo so novi člani vlade?
Prodijeva namestnika bosta nekdanji italijanski premier Massimo D'Alema, ki bo vodil tudi zunanje ministrstvo, in novi minister za kulturo in turizem Francesco Rutelli, vodja stranke Marjetica. Minister za gospodarstvo bo postal Tomaso Padoa Schioppa, nekdanji član uprave Evropske centralne banke.

Presenetljivo je imenovanje Clementeja Mastellaja na mesto pravosodnega ministrstva. Nasteli namreč prihaja iz majhne Evropske demokratične zveze (UDEUR). Obrambni minister bo Prodijev dolgoletni pomočnik Arturo Parisi, notranji pa naj bi postal še en nekdanji italijanski premier Giuliano Amato.

Minister za industrijo bo Levi demokrat Pierluigi Bersani, minister za okolje vodja Zelenih Alfonso Pecoraro Scanio, minister za komunikacije pa Paolo Gentiloni. V vladi bo šest žensk, vendar bodo vse razen ene vodile ministrstva brez listnice.

Prisega Prodijeve vlade se je zgodila natanko deset let po njegovi prvi prisegi. Prav 17. maja 1996 je namreč prevzel vodenje vlade, ki je trajala do 21. oktobra leta 1998.