Med velikimi 'ribami' sta bila tudi zdajšnji in nekdanji predsednik MOK-a, Jacques Rogge in Juan Antonio Samaranch. Foto: Reuters
Med velikimi 'ribami' sta bila tudi zdajšnji in nekdanji predsednik MOK-a, Jacques Rogge in Juan Antonio Samaranch. Foto: Reuters
Pekinžani imajo prost dan, kljub temu pa so ulice skoraj prazne. Foto: Reuters
George Bush
Bush je odprl tretje veleposlaništvo v svojem mandatu. Foto: Reuters
Na odprtju OI tudi politiki

Pomembneže - tiste, ki so se odločili, da bodo dali športu prednost pred opozorili kitajski politiki zaradi kršenja človekovih pravic, je na slavnostni pojedini v Veliki dvorani ljudstva sprejel Hu Džintao, presednik najštevilčnejše države na svetu.

Med udeleženci banketa je bila pestra množica politikov - ameriški predsednik George Bush, francoski Nicolas Sarkozy, afganistanski Hamid Karzaj, premierji Avstralije, Japonske in Rusije, Kevin Ruud, Jasuo Fukuda in Vladimir Putin, ter mnogi drugi.

Oglejte si MMC-jev posebni olimpijski portal.

Prišli skoraj vsi
V Peking niso pripotovali britanski premier Gordon Brown, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in nemška kancerka Angela Merkel, ki so že pred časom dejali, da se odprtja ne bodo udeležili. Slovenske barve na častni tribuni zastopa minister za šolstvo in šport Milan Zver, medtem ko predsednik države Danilo Türk in premier Janez Janša v Peking nista odpotovala.

Hu Džintao je na sprejemu poudaril, da je bila organizacija iger dolgoletna želja kitajskega naroda. "Te igre niso priložnost le za nas, temveč za ves svet," je dejal v govoru voditeljem, v katerem se je zahvalil tudi za mednarodno pomoč po majskem katastrofalnem potresu v pokrajini Sečuan, ki je zahteval najmanj 70.000 žrtev.

Denar, sveta vladar
Kitajska želi z organizacijo pokazati svoj razvoj in rastočo gospodarsko moč. V igre je tako vložila kar 43 milijard ameriških dolarjev, od tega je za slavnostno prireditev ob odprtju in zaključku iger namenila okoli sto milijonov, kar je dvakrat več od atenskega proračuna pred štirimi leti.

Storili vse, da bo odprtje potekalo po načrih
V Pekingu, predvsem v okolici osrednjega stadiona Ptičje gnezdo in na Trgu nebeškega miru, na katerem so oblasti leta 1989 zatrle demokratične proteste, vladajo izredne razmere. Na ulicah je več kot 100.000 policistov in vojakov, politične nasprotnike pa so oblasti že predtem umaknile z ulic. Nekatere zadržujejo v hišnih priporih, druge so poslali na "prisilne počitnice", trdijo borci za človekove pravice. V boju z onesnaženim ozračjem so zaprli nekatere tovarne, na ulicah pa je malo avtomobilov, a pekinško nebo je kljub temu megleno in prekrito s smogom, onesnaženost pa je višja, kot jo dovoljujejo standardi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Bush odprl novo veleposlaništvo ZDA
Ameriški predsednik, ki je tudi na častni tribuni, je v četrtek v govoru v Bangkoku nenavadno ostro okrcal Kitajsko zaradi nespoštovanja človekovih pravic, v Pekingu pa je odprl tudi novo ameriško veleposlaništvo.

V četrtek je z novo grožnjo z napadom med igrami posvarila kitajska islamistična skupina. Muslimanom je svetovala, naj se izogibajo prizorišč iger in javnih prevoznih sredstev.

A. P.

Na odprtju OI tudi politiki