Kdaj se bo začelo sojenje Blagojevichu, še ni znano. Foto: EPA
Kdaj se bo začelo sojenje Blagojevichu, še ni znano. Foto: EPA

Blagojevicha je zvezna policija aretirala 9. decembra lani, ko so preiskovalci pod vodstvom zveznega tožilca Patricka Kennedyja slišali, da namerava prodati sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame v zveznem senatu. Januarja je moral Blagojevich, ki ves čas zanika obtožbe, po odločitvi illinoiških senatorjev odstopiti z mesta guvernerja.

Obtožnica na 75 straneh vsebuje 19 točk, večina obtožb pa je povezana s koruptivnimi kriminalnimi dejanji: med drugim je obtožen izsiljevanja zveznega kongresnika in krivega pričanja agentom FBI-ja. Glavni namen kriminalnih dejanj nekdanjega guvernerja naj bi bila finančna korist: med drugim je izsiljeval pokojninske sklade, bolnišnice, lastnike časopisa, politike in poslovneže.

Poleg Blagojevicha je bila obtožnica vložena še proti štirim osebam: njegovemu bratu Robertu Blagojevichu, nekdanjemu vodji kampanje za zbiranje denarja Christopherju Kellyju, nekdanjemu sodelavcu Lonu Monku in lobistu Williamu Celliniju.

Blagojevicu grozi dolgoletna zaporna kazen: za 15 najresnejših obtožb mu grozi po 20 let kazni, za krivo pričanje pa pet let. Zanimivo je, da obtožnica ni bila vložena proti njegovi ženi, ki je, kot so pokazali posnetki, vedela, kaj počne mož, in je z njim celo razpravljala, kako od koga dobiti denar.

K. T.