V soboto so se protesti sprevrgli v nasilje, ki ga je obsodil ves hrvaški politični vrh. Foto: EPA
V soboto so se protesti sprevrgli v nasilje, ki ga je obsodil ves hrvaški politični vrh. Foto: EPA
Pogovor o razmerah na Hrvaškem

Protestniki so se ob 18. uri zbrali na Cvetličnem trgu v središču prestolnice, nato pa so se napotili proti Markovemu trgu, kjer jih je pričakala policija, zato so zavili proti sedežu stranke HDZ. Pred sedežem stranke so prižgali nekaj sveč, nato pa so se podali proti Trgu bana Jelačića. Približno 1.500 protestnikov svoje nezadovoljstvo nad hrvaško vlado izraža s transparenti "Jadranka, odidi" in "Hočemo volitve".

Protestnike na Cvetličnem trgu je najprej nagovoril Ivan Pernar, ki je protestnikom spregovoril z besedami: "To je revolucija." Nato pa sta na govorniški oder stopila tudi Dragutin Lesar, predsednik stranke Hrvaški laburisti, in poslanec opozicijske stranke IDS Damir Kajin. Lesar je povedal, da ga je na shod "pregnal" poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda, ki je povedal, da bi morala Hrvaška najprej končati pristopna pogajanja z Unijo in šele nato razpisati parlamentarne volitve.

Svojo udeležbo na protestih je napovedala tudi Zelena stranka, Hrvaška socialno-liberalna stranka (HSLS) pa je povedala, da podpira mirne in nenasilne proteste državljanov, a da se stranka in njeno vodstvo ne bodo udeležili shoda, saj protestnikom nočejo dati razloga za politizacijo shoda.

Policija dobro pripravljena na morebitne nerede
Proteste spremlja policija, razporejeni so bili na vseh vhodih na Cvetlični trg, kjer so protestnike tudi legitimirali. Pripravljenih je tudi 500 specialcev, a policija pričakuje, da bodo protesti potekali mirno. Tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve Krunoslav Borovec je za HRT povedal, da bodo, če bo potrebno, v Zagreb poklicali tudi policijo iz drugih hrvaških mest.

Protestniki, ki jih imenujejo tudi "facebookovci", saj se organizirajo prek spletnega socialnega omrežja Facebook, so napovedali, da bodo protestirali vsak drugi dan, dokler vlada premierke Jadranke Kosor ne odstopi. Odkar so se sprva miroljubni sobotni protesti v hrvaški prestolnici sprevrgli v nasilje, kjer je bilo ranjenih 50 ljudi, priprli pa so jih 65, so "facebookovci" bolj naklonjeni mirnim protestom.

Protesti tudi v drugih mestih
Na Cvetličnem trgu so se zbrali državljani različnih političnih prepričanj, od tistih, ki so usmerjeni proti vstopu Hrvaške v Evropsko unijo in poudarjajo hrvaško nacionalno pripadnost, pa do skupin, ki nasprotujejo državi in kapitalizmu. Proteste so napovedali tudi na Reki, v Splitu in Pulju.

Opozicija zagotavlja, da niso podprli protestnikov
Predsednik opozicijskih socialdemokratov (SDP) Zoran Milanović je tudi danes ostro zavrnil obtožbe HDZ-ja, da je SDP organiziral dozdajšnje protivladne proteste. Predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS) Radimir Čačić je celo napovedal, da bo v četrtek vložil tožbo proti vladi zaradi obrekovanja.

Trdi, da opozicija v nobenem primeru ne bi podprla nasilnih protestov, kot so to večkrat izjavili poslanci HDZ-ja, pa tudi tiskovni predstavnik vlade Mladen Pavić. V HDZ-ju so celo trdili, da so opozicijske stranke plačale protestnikom po 250 kun (33 evrov), da bi se spopadli s policijo in izzvali nasilje. Opozicija je vse obtožbe ostro zavrnila.

Pogovor o razmerah na Hrvaškem