Radičova prevzema vodenje vlade od levosredinskega Roberta Fica, ki je bil na čelu vlade od leta 2006. Foto: Reuters
Radičova prevzema vodenje vlade od levosredinskega Roberta Fica, ki je bil na čelu vlade od leta 2006. Foto: Reuters
Slovaška vlada
Navzočnost etničnega madžarskega politika v slovaški vladi naj bi prispevala k izboljšanju odnosov med sosedama. Foto: EPA

"Državljani so vam namenili svoje glasove, in torej svoje zaupanje. Prizadeval si bom z vami, da bi to zaupanje ohranili," je začetek nove vlade, v kateri so poleg desnosredinske stranke Slovaška demokratska in krščanska unija (SDKU) še stranka Svoboda in solidarnost (SaS), Krščanskodemokratsko gibanje (KDH) in stranka madžarske manjšine Most-Hid, pospremil Gašparovič, ki želi, da bi Slovaška ostala odgovorna in zanesljiva članica zveze Nato ter Evropske unije tudi pod vodstvom vlade premierke Radičove.

Glavna naloga zmanjšanje primanjkljaja
Desnosredinska koalicija, ki je slavila na volitvah 12. junija z obljubami o varčevanju, oživitvi slovaškega gospodarstva in izboljšanju vezi z Madžarsko, ima v 150-članskem parlamentu 79 poslancev, osem več kot opozicija. Na vrhu prioritet nove vlade bo ob zmanjševanju proračunske luknje še boj proti korupciji.

Prva premierka Slovaške, 53-letna Radičova, je v svojo ministrsko vključila nekdanjega premierja Mikulaša Dzurindo, ki bo prevzel zunanje ministrstvo, ministrstvo za finance pa po štirih letih znova prevzema Ivan Mikloš. Minister za gospodarstvo bo Juraj Miškov, medtem ko bo obrambno ministrstvo vodil Lubomir Galko. Nova desnosredinska vlada naj bi se prvič sešla že danes.

Vlada se zaveda resnosti položaja
"Povsem se zavedamo, da se Slovaška, kot številne druge države, še vedno spopada s posledicami globoke gospodarske krize, da ima Slovaška velike težave zaradi svoje stopnje nezaposlenosti in veliko stopnjo korupcije," se premierka zaveda, da njeno vlado čaka veliko dela. Stopnja nezaposlenosti na Slovaškem je 12,25-odstotna, analitika pa opozarjajo še na potrebo po reformi zdravstvenega in pokojninskega sistema.

Prva uradna pot v Bruselj
Radičova, ki je prisegla v četrtek, se že v ponedeljek odpravlja na svojo prvo pot v tujino, v Bruselj. Z evropskimi predstavniki naj bi se pogovarjala predvsem o slovaškem deležu v mehanizmu evroskupine za zagotovitev stabilnosti evra. Nova slovaška vlada ni naklonjena temu, da bi najrevnejša država v območju evra pomagala bogatejšim in hkrati razsipnejšim članicam evroobmočja, kot je Grčija.

Čestitkam ob imenovanju Radičove sta se pridružila tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy ter izrazila pričakovanje sodelovanja pri ključnih vprašanjih, s katerimi se sooča povezava, zlasti glede gospodarstva.