Severnokorejski vodja Kim Džong Un na svojem prvem javnem govoru, ki ga je prenašala tudi državna televizija. Foto: EPA
Severnokorejski vodja Kim Džong Un na svojem prvem javnem govoru, ki ga je prenašala tudi državna televizija. Foto: EPA

Časi, ko so z jedrskim orožjem lahko zastraševali Severno Korejo, so se končali ... nadvlada v vojaški tehnologiji ni več monopolizirana domena imperialistov.

Kim Džong Un
Nova raketa
Na proslavi so širši javnosti pokazali tudi povsem novo raketo, ki je ena večjih, kar jih premore severnokorejska vojska. Foto: Reuters
Kim Džong Un prvič nagovoril rojake

Po samo dveh dneh od neuspešne izstrelitve rakete, ki bi severnokorejski satelit ponesla v vesolje, je ulice Pjongjanga preplavila večtisočglava množica ljudi, ki si je ogledala vojaško parado ob 100. obletnici rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga.
Več tisoč vojakov je strumno, v poravnani vrsti in z rdečo zastavo v levi roki korakalo proti glavnemu trgu, kjer je potekala osrednja slovesnost. Zbrana množica pa je nestrpno čakala na prvi javni govor svojega novega vodje Kim Džong Una.

Severna Koreja že ima novo raketo?
Ostro oko mednarodnih opazovalcev je med parado takoj opazilo 16-kolesni priklopnik, ki je bil veliko večji od drugih vozil, na njem pa naj bi bila povsem nova raketa. Ta naj bi bila ena izmed največjih, kar jih premore država, je zapisal BBC.
Neuspešno izstreljena raketa naj bi bila balistična raketa, ki naj bi nosila jedrsko orožje (ICBM) in ne vremenski satelit, kot je trdil Pjongjang. Južnokorejski znanstvenik, sicer strokovnjak za rakete Son Jung Hvan je dejal, da naj bi bila nova raketa znotrajcelinska balistična raketa (IRBM).

Krepitev vojske ostaja državna prioriteta
Da bo tudi vladavina Kim Džong Una močno oprta na vojsko, je bilo jasno, ko je mladi vodja začel brati svoje vnaprej napisano besedilo. V njem se je z ''najčistejšim spoštovanjem in največjo častjo'' poklonil preminulemu očetu Kim Džon Ilu in dedku Kim Il Sungu, ki sta bila ''ustanovitelja in gradnika naše revolucionarne vojaške sile''.

''Naredimo korak h končni zmagi,'' so bile besede, ki so požele bučen aplavz zbrane množice, ki je tudi sicer ploskala ves čas med dvajsetminutnim govorom Kim Džong Una. "Časi, ko so z jedrskim orožjem lahko zastraševali Severno Korejo, so se končali'' in ''nadvlada v vojaški tehnologiji ni več monopolizirana domena imperialistov'' pa sta bili jasni sporočili zahodnemu svetu.
Mladi vodja, ki naj bi bil star nekaj čez dvajset let, je ob tem poudaril, da bo Severna Koreja naredila vse, ''kar je v njeni moči, da znova okrepi Korejsko ljudsko armado''. Ta je bila
ustanovljena 8. februarja leta 1948, istočasno z Ministrstvom delavske stranke.
Medtem ko ima severnokorejska kopenska vojska do milijon vojakov, sodi med glavne oborožitvene sisteme 4.000 bojnih tankov, 2.800 oklepnih transporterjev BTR in BMP-1, 8.300 samovoznih havbic in topov, 2.300 večcevnih raketometalcev in prav toliko pontonskih ali plavajočih mostov. Te uporablja vojska, ko naleti na podrte mostove ali poskuša prečkati vodne poti v odročnih krajih.
Seveda pa Džong Un ni pozabil na tovariše, ki živijo zunaj meja matične države. "Pozdravljam vse naše tovariše v Južni Koreji in po vsem svetu, ki si prizadevajo za enotnost in blaginjo svojega naroda,'' je dejal Kim Džong Un in poudaril, da je mir pomemben, a da ima nacionalni ponos prednost pred njim.
Kim Il Sung je bil leta 1948 ustanovitelj komunistične Demokratične ljudske republike Koreje, ki jo je tudi vodil vse do svoje smrti 8. julija 1994. Državi je vladal s trdo roko in ustvaril kult osebnosti ter dinastično nasledstvo na vrhu partije. Na čelu države ga je nasledil sin Kim Džong Il (1994-2011), zdaj pa še vnuk. Ta je že v petek v Pjongjangu pred množico več deset tisoč ljudi odkril ogromna kipa svojega deda in očeta.

Časi, ko so z jedrskim orožjem lahko zastraševali Severno Korejo, so se končali ... nadvlada v vojaški tehnologiji ni več monopolizirana domena imperialistov.

Kim Džong Un
Kim Džong Un prvič nagovoril rojake