Foto:
Foto:
Putin je ruskemu narodu obljubil večjo varnost.
Protestov proti terorizmu v Moskvi se je udeležilo več deset tisoč ljudi.
Posnetek ugrabiteljev, kjer so talci zbrani v telovadnici šole, nad njimi pa visi bomba.
Posnetek ugrabitelja in nekega otroka v telovadnici šole v Beslanu.
Ena od ženskih ugrabiteljic, ki drži pištolo ob glavi.
V telovadnici šole v Beslanu se še vedno zbirajo sorodniki žrtev tragedije s talci.

Po pisanju britanskega časnika Guardian je Putin zabrusil: "Zakaj ne pokličete Osame bin Ladna, ga povabite v Bruselj ali Belo hišo in se z njim pogovorite, ga vprašate, kaj želi, in mu to omogočite v zameno za mir? Ne vem, zakaj bi se pogovarjali z morilci otrok."


Priporočamo ogled TV oddaje Pod žarometom: Celo otroci tarča terorizma

Proti javni preiskavi
Prav tako se je izrekel proti javni preiskavi tragedije v Beslanu. Dejal je, da preiskavi ne bo nasprotoval. če jo bo zahteval ruski parlament, vendar je posvaril, da bi se lahko spremenila v politični šov.


O čečenski krizi lahko razpravljate na forumu.

Množična zborovanja
Po Rusiji je drugi dan žalovanja za žrtvami tragedije v Beslanu potekal v znamenju množičnih zborovanj. Največje zborovanje je bilo v Moskvi, kjer se je pred Kremljem zbralo kakih 100.000 ljudi. Včeraj se je v Sankt Peterburgu zbralo 40.000 ljudi, množično zborovanje s protesti pa je potekalo tudi v Rimu.

Opozicija kritizira Putina
Znani ruski športniki in kulturniki so prek televizijskih ekranov pozivali ljudi, naj v teh hudih trenutkih držijo skupaj, in vabili na zborovanja. Opozicija pa je priložnost izkoristila za kritiko predsednika Vladimirja Putina, ki po njenem mnenju ni naredil dovolj za varnost Rusov.

Posnetek ugrabiteljev
Ruska televizija NTV pa je predvajala posnetek, ki naj bi ga ugrabitelji posneli prvi dan, ko so vdrli v šolo v Beslanu. Na posnetku so močno oboroženi zamaskirani moški in ženske v črnih arabskih oblačilih, ki se nahajajo v telovadnici, kjer je videti tudi otroke in ostale talce, nad njimi pa visijo bombe. Posnetek traja minuto, televizija NTV pa ni pojasnila, kje ga je dobila.

Poostren nadzor
Ruska vojska je v Severni Osetiji poostrila nadzor nad mejami, predvsem s Čečenijo, da bi preprečila nove vpade upornikov.

Televizijske postaje so včeraj predvajale pričanje enega od prijetih ugrabiteljev. Ta je odgovornost za napad pripisal voditeljema čečenskih upornikov Šamilu Basajevu in Aslanu Mashadovu.

Aretacija za strmoglavljenje letala
Oblasti so aretirale dve osebi v povezavi s strmoglavljenjem ruskih potniških letal 24. avgusta, ko je umrlo 90 ljudi. Odgovornost za strmoglavljenje letal je takrat prevzela skupina Brigade Islambuli, ki naj bi tako podprla čečenske upornike.

Nato in Rusija skupaj proti terorizmu
Zveza Nato in Rusija sta se na srečanju po tragediji s talci na jugu Rusije dogovorili o sodelovanju pri boju proti terorizmu.

Na posebnem srečanju Sveta zveze Nato in Rusije, ki je na ravni veleposlanikov potekalo v Bruslju, so skupaj obsodili barbarsko in zahrbtno teroristično grožnjo svetu in obljubili osnovanje akcijskega načrta za obrambo svojih ljudi.

Ob tem so zagotovili, da bodo še okrepili skupne napore v boju proti terorizmu, čeprav niso konkretno povedali, kaj bodo naredili.

Svet zveze Nato in Rusije je nastal po terorističnih napadih na ZDA leta 2001, do zdaj pa ni prinesel konkretnejših rezultatov.