Anastasia je bila skupaj s telovadko Alino Kabajevo privlačnejši obraz Združene Rusije. Foto: EPA
Anastasia je bila skupaj s telovadko Alino Kabajevo privlačnejši obraz Združene Rusije. Foto: EPA
Sporne fotografije, ki so izzvale zgražanje v stranki. Foto: Blog Anastasie Voločkove

Nekdanja plesalka Bolšoj teatra, ki je v Rusiji postala velika zvezdnica (k čemer je pripomoglo tudi njeno golo poziranje), je stranko obtožila, da je lagala, da bi tako promovirala svojo politično agendo.
Voločkova se je pridružila stranki, ustanovljeni za podporo Vladimirju Putinu, leta 2003, potem ko jo je Bolšoj tako nedostojno odpustil, ker se je zredila za par kilogramov. 35-letnica je postala ena izmed številnih zvezdnic, med katerimi je tudi nekdanja olimpijska gimnastičarka Alina Kabajeva, ki so jo rekrutirali v stranko, da bi okrepila njeno privlačnost v javnosti, še zlasti med rusko apolitično mladino.

V precej burnem izpadu je Voločkova ta teden Združeno Rusijo obtožila, da jo je z ukano pripravila do podpisa pisma, v katerem je pred petimi leti ovadila naftnega tajkuna Mihaila Hodorkovskega. Voločkova trdi, da so ji v stranki dejali, da je pismo namenjeno podpori zaprtemu bogatašu - pa čeprav je bila stranka vedno njegov najglasnejši kritik.
"Ko mi je celotna država očitala, da sem proti Kodorkovskemu, sem jokala, ker so me zares prevarali," je dejala v intervjuju za Radio Free Europe, v katerem je naznanila svoj odhod iz stranke.

Zgražanje nad polgolimi fotografijami
Njen odhod prihaja v času, ko je priljubljenost Združene Rusije padla še nižje. Sodeč po zadnjih javnomnenjskih anketah, si stranka na volitvah ne bi zagotovila 50-odstotne večine. Za Združeno Rusijo bi po različnih podatkih volilo od 35 do 49 odstotkov Rusov.

"Leta 2003 sem si res morala rešiti življenje," je Voločkova utemeljila, zakaj se je pridružila stranki. Na svojem blogu pa je zapisala, da se je stranka bolj ukvarjala z retoriko kot pa z delom, in se ob tem potožila, da niso upoštevali njene pobude po ustanovitvi umetniških šol.
Zadnja kaplja v morje je bila, ko so strankarski voditelji kritizirali njene polgole fotografije, ki jih je objavila na svojem blogu. Fotografije je pozneje zmontirala tako, da je bilo videti, kot da ruski predsednik Dmitri Medvedjev pohotno strmi vanjo.
"Moje fotografije s plaže so povzročile ogromno zgražanja v stranki. 'Kako more! Članica Združene Rusije nenadoma razkrije svoje prsi!' so klicale strankarske tetke," je zapisala. "Nenadoma so se spomnili, da sem članica Združene Rusije."
Ob tem je zapisala še, da njena odločitev, da zapusti stranko, ni posledica otročjih žaljivk, temveč da gre za "odločitev, da se neodvisno preseli iz teh političnih okvirov in lažnih okoliščin".
Aleksej Česnakov, višji član Združene Rusije, je za Interfax povedal, da je odločitev Voločkove posledica "ženske nepredvidljivosti".