Tako Kabajeva kot Putin sta pisanje ruskega tabloida o skorajšnji poroki ostro zanikala. Foto: EPA
Tako Kabajeva kot Putin sta pisanje ruskega tabloida o skorajšnji poroki ostro zanikala. Foto: EPA
Med predsedovanjem Vladimirja Putina je bila medijska svoboda močno omejena, v sumljivih okoliščinah pa je umrlo kar nekaj kritikov Kremlja, med njimi je najbolj znana Ana Politkovska. Foto: EPA

Zakon o začasnem oziroma trajnem zaprtju medijev prihaja zatem, ko je moskovski rumeni časopis Moskovski Korespondent poročal, da se je predsednik Vladimir Putin ločil od žene Ljudmile in se namerava poročiti s 30 let mlajšo nekdanjo prvakinjo v ritmični gimnastiki in eno najlepših Rusinj Alino Kabajevo, ki je sicer tudi poslanka Enotne Rusije v dumi. Tabloid so ukinili v sredo, še pred tem pa so oblasti v Moskvi prepovedale njegovo prodajo, njegov urednik pa je odstopil.


Zakon januarja zavrnili
Predlog zakona mora duma obravnavati še v dveh branjih preden ga pošlje v obravnavo zgornjemu domu, ki pa ga bo najverjetneje sprejel, nato pa ga mora podpisati še predsednik Putin. Zakon je sicer že januarja predlagal poslanec Robert Schlegel, a so ga takrat zavrnili. V novi različici zakona, ki so jo po zgodbi o Putinu in Kabajevi poslanci sprejeli, je pojem klevetanja razširjen na "namerno širjenje neresničnih informacij, ki škodujejo ugledu in dostojanstvu posameznika". V skladu s tem zakonom so za "klevete in obrekovanja" objavljene v časopisih določene enake sankcije kot v primeru spodbujanja terorizma, ekstremizma in rasnega sovraštva.

Kritike na račun kratenja svobode medijev
Zakon o zaprtju medijev bo le še dodatno spodbudil kritike na račun Putinovega zatiranja svobodnih medijev. Kritiki opozarjajo, da so med Putinovim mandatom vse večje državne televizijske mreže prišle pod nadzor Kremlja, pod velikimi pritiski pa so tudi tiskani mediji.

T. V.