Napis se je pojavil na enem izmed prodajnih okenc. Foto: www.vecernji.hr
Napis se je pojavil na enem izmed prodajnih okenc. Foto: www.vecernji.hr

Šokantno sporočilo, ki je bilo prilepljeno na eno izmed okenc za prodajo kart na avtobusni postaji v središču hrvaške prestolnice, je opazila ogorčena Zagrebčanka, ga slikala in poslala v uredništvo Večernjega lista.

Večernji list se je ob tem pogovarjal s prodajalko, ki je ob napisu mirno opravljala svoje delo. Povedala je, da se potniki neprestano pritožujejo zaradi Romov, ki beračijo na avtobusni postaji in nadlegujejo potnike, in da so kletvice in pljuvanje del njihovega vsakdana. "Zaradi tega dobivamo številne pritožbe meščanov in zato se je pojavil tudi sporni napis," je za Večernji list povedala uslužbenka.

Vodja postaje obsodil napis na postaji
Tudi vodja zagrebške avtobusne postaje Ante Cicvarić je potrdil, da se potniki pritožujejo nad Romi, ki včasih tudi pljuvajo na potnike, jih vlečejo in neprimerno ogovarjajo. Povedal je, da so na avtobusni postaji v nerodnem položaju, sicer pa je napis ostro obsodil in napovedal interno preiskavo. Ob tem je Cicvarić povedal tudi, da so na avtobusni postaji vsak dan tudi policisti.

Na sporočilo se je odzval tudi predsednik Hrvaškega helsinškega odbora Ivan Zvonimir Čičak in izrazil zgroženost zaradi zastrašujočega rasizma do Romov. "Upravi zagrebškega avtobusnega kolodvora bom poslal protestno noto," je napovedal Čičak in dejal, "da ne more verjeti, da se je takšen rasistični incident zgodil v Zagrebu."