Rasmussen se je udeležil 49. münchenske varnostne konference. Foto: EPA
Rasmussen se je udeležil 49. münchenske varnostne konference. Foto: EPA

"Večji evropski prispevek k sposobnostim zveze Nato bo zagotovil večji ameriški prispevek," je dejal Rasmussen in izpostavil, da se je delež ZDA pri vseh obrambnih izdatkih Nata v zadnjih desetih letih povečal s 63 na 72 odstotkov, medtem ko je večina evropskih zaveznic svoje izdatke za obrambo znižala. Zaradi varčevalnih ukrepov vlad naj bi številne države razmišljale o dodatnem znižanju po letu 2014, ko se bo iztekla misija ISAF-a v Afganistanu.

"Še naprej moramo graditi na tem, kar smo dosegli na primer v Afganistanu, ne pa da unovčimo to, kar nekateri imenujejo postisafska dividenda," je dejal generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva. "V času varčevanja se to mogoče zdi privlačna možnost. A bila bi napaka. Varnostne grožnje ne bodo počakale, da mi najprej uredimo naše finance," je dodal.

Po njegovih besedah bo "več rezov zdaj vodilo do manjše varnosti v prihodnosti, in to za ceno, ki si je preprosto ne moremo privoščiti". "To smo videli po hladni vojni, ko smo bili slabo pripravljeni za odzivanje na krize na Balkanu."

Rasmussen je o tem spregovoril na tradicionalni, že 49. münchenski varnostni konferenci, ki velja za enega najpomembnejših mednarodnih srečanj o varnosti v svetu. Drugi dan konference je v znamenju transatlantskih razmerij ter odnosov med Nato in Rusijo, govorili pa so tudi o Siriji in Iranu.

Nikolića ni bilo v München
Ob robu konference naj bi sledilo tudi srečanje med kosovsko predsednico in predsednikom Srbije, Atifeto Jahjago in Tomislavom Nikolićem, a ta v Nemčijo ni pripotoval. Po poročanju beograjskega časnika Blica je sodelovanje na varnostni konferenci odpovedal, ker se je želel izogniti srečanju z Jahjago, prav tako se naj ne bi želel srečati z nekdanjim posebnim odposlancem Združenih narodov za Kosovo Marttijem Ahtisaarijem.

Po navedbah neimenovanega vira Nikolić ni želel, da bi bilo njegovo prvo srečanje s kosovsko predsednico ob robu nekega drugega dogodka, ampak hoče, da gre za uradno srečanje. V pisarni visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Catherine Ashton so danes tudi uradno potrdili, da se bosta Nikolić in Jahjaga srečala 6. februarja v Bruslju.