Dokument, ki sta ga podpisala ministra Botha in Peres. Foto: www.guardian.co.uk
Dokument, ki sta ga podpisala ministra Botha in Peres. Foto: www.guardian.co.uk
Jedrski izstrelek
Izrael je želel Južnoafriški republiki prodati jedrske konice, a se posel kasneje ni uresničil. Foto: EPA
Izrael prodajal jedrsko orožje Južni Afriki

Britanski dnevnik Guardian poroča, da zaupni zapisnik srečanja med visokimi predstavniki obeh držav iz leta 1975 priča, da je tedanji južnoafriški obrambni minister PW Botha tedanjega izraelskega obrambnega ministra Šimona Peresa vprašal za jedrske konice, ta pa mu jih je ponudil v treh velikostih. Ministra sta takrat podpisala širok dogovor o vojaških odnosih med državama, kjer sta se zavezala tudi, da bodo podrobnosti podpisanega dogovora ostale skrivnost.

Dokumenti, ki jih je odkril ameriški akademik Sasha Polakow-Suransky, ko je za svojo knjigo preiskoval tesne odnose med državama, dokazujejo, da Izrael ima jedrsko orožje. Izrael že od nekdaj zagovarja politiko dvoumnosti, ko ne prizna in ne zanika, da ima jedrsko orožje.

Izrael skušal preprečiti objavo dokumentov
Izraelske oblasti so skušale ustaviti postapartheidsko južnoafriško vlado, ki se je odločila, da bo na željo Sasha Polakowa - Suranskega objavila zaupne dokumente, saj naj bi bilo odkritje sramota, predvsem v času, ko v New Yorku potekajo dogovori o neširjenju jedrksega orožja. Dokument bi lahko prav tako spodkopal poskuse Izraela, ki je skušal dokazati, da se, tudi če ima jedrsko orožje, ne vede neodgovorno in orožja ne izrablja, medtem ko državam, kot je Iran, ne gre zaupati.

Dokumenti dokazujejo, da sta se obe strani srečali 31. marca 1975, je v svoji knjigi Neizrečeno zavezništvo: izraelsko skrivno zavezništvo z Južnoafriško republiko (The Unspoken Alliance: Israel's secret alliance with apartheid South Africa) zapisal Polakow-Suransky. Med udeleženci srečanja naj bi bil tudi južnoafriški vrhovni poveljnik RF Armstrong, ki je v trenutku napisal dokument, kjer je navedel prednosti, če bi Južnoafriška republika dobila jedrske konice. Ta dokument so razkrili že prej, a njegova vsebina ni bila popolnoma jasna, saj se ni vedelo, da je vezana na izraelsko ponudbo.

JAR ni kupil orožja, a sodelovanje se je nadaljevalo
Nekaj več kot dva meseca pozneje sta se Peres in Botha srečala v Zürichu, njun "projekt" jedrskih konic pa je dobil ime Chalet. Takrat je minister Botha izrazil zanimanje za določeno število Chaletov, minister Peres pa mu je povedal, da so na voljo v treh velikostih. Botha je nato dejal, da bo povprašal za nasvet, zanimal pa naj bi se le za nakup jedrskih konic.

Nakupa pozneje niso izvedli, predvsem zaradi prevelike cene, a se je vojaško sodelovanje med državama v naslednjih letih le stopnjevalo. Južnoafriška republika je v naslednjih letih tudi sama razvila jedrsko orožje, zelo verjetno z izraelsko pomočjo, poleg tega pa so Izraelu zagotavljali uran, ki so ga potrebovali za razvoj svojega orožja.

Izrael prodajal jedrsko orožje Južni Afriki