Reismanova po svetu predava o izkušnjah s spolno vzgojo v ZDA in v Veliki Britaniji. Foto: Youtube
Reismanova po svetu predava o izkušnjah s spolno vzgojo v ZDA in v Veliki Britaniji. Foto: Youtube

Reismanova je ostra nasprotnica uvajanja spolne vzgoje in je na povabilo poslanske skupine Hrvaške demokratične skupnosti (HDZ) nagovorila poslance v hrvaškem saboru. Njen obisk že več dni buri duhove pri Hrvatih, med katerimi so glasni nasprotniki in zagovorniki spolne vzgoje v šolah.

Predavanja Reismanove v manjši sejni sobi hrvaškega parlamenta so se udeležili večinoma poslanci opozicijskih konservativnih strank - HDZ, Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) in HSP Ante Starčević.

Če boste uveljavili spolno vzgojo, jamčim, da se bodo med mladoletnimi Hrvati razširile spolne bolezni in da se bo zvišalo število splavov med mladoletnicami, je dejala Reismanova, ki je predavala o izkušnjah s spolno vzgojo v ZDA in v Veliki Britaniji.

Po njenih ocenah v hrvaškem učnem programu spolne vzgoje, ki je sicer podoben sorodnim programom v večini zahodnoevropskih držav, obstaja preveč fleksibilnosti.

Reismanova je ostra nasprotnica znanstvenih ugotovitev znanega ameriškega seksologa Alfreda Kinsleyja, ki ga je tudi danes zaradi njegovih raziskav o spolnosti otrok označila za pedofila. Znova ga je primerjala z nacističnim zdravnikom Josefom Mengelejem, ki je izvajal poskuse na ujetnikih v koncentracijskih taboriščih.

Spolna vzgoja razdelila sosede
Po napovedi njenega obiska pri sosedih so proti temu protestirale različne nevladne organizacije, ki so Reismanovo označile za "homofobinjo", ki sprevrača znanstvena dejstva, uporablja sovražni govor in nestrpnost ter poenostavlja holokavst.

Med torkovim nagovorom študentom na zagrebški fakulteti za politične vede (FPZ) so jo udeleženci napadli zaradi njenih spornih stališč in jo zasuli z vprašanji, na katere pa ni želela odgovarjati.

Študentom je očitala, da so pod vplivom komunistične ideologije, zato se je dekan fakultete Nenad Zakošek postavil v bran študentom in povedal, da so lahko indoktrinirani le s cerkvenimi dogmami, ker so bili vsi rojeni po padcu komunističnega režima.

Po predavanju je Reismanova dejala, da je nikjer niso tako napadali in zmerjali kot na Hrvaškem.

Zaradi velikega zanimanja javnosti so morali v sredo zvečer preložiti soočenje Reismanove in enega izmed avtorjev spolne vzgoje, profesorja sociologije in seksologa na zagrebški filozofski fakulteti Aleksandra Štulhoferja. Dvorana na filozofski fakulteti je bila namreč premajhna za več kot tisoč ljudi, ki so se želeli udeležiti debate.

Obisk Reismanove na Hrvaškem poteka sredi besednega spopada med levosredinsko vlado in Katoliško cerkvijo o spolni vzgoji, ki so jo v okviru zdravstvene vzgoje uvedli v hrvaške osnovne in srednje šole.

Nasprotniki spolne vzgoje trdijo, da ni bilo nobene javne razprave, preden je vlada uveljavila spolno vzgojo v šolah, in da so Reismanovo povabili s ciljem odpreti dialog o tej temi.