Dodik ne skriva, da Republika srbska ni zadovoljna v okviru BiH-a. Foto: EPA
Dodik ne skriva, da Republika srbska ni zadovoljna v okviru BiH-a. Foto: EPA
Kosovo
Med državami, ki niso priznale neodvisnsoti Kosova, so številne, ki se soočajo z etničnimi napetostmi znotraj svojih meja. Foto: EPA

Dodik je v pogovoru za beograjski Danas dejal, da bo posvetovalno mnenje Meddržavnega sodišča (ICJ), ki ga je zahtevala Srbija, vplivalo na položaj v Bosni in Hercegovini in da odpira možnost odcepitve Republike srbske, a da bodo o tem razmišljali šele po parlamentarnih volitvah oktobra.

"Nismo zadovoljni s svojim statusom v BiH-u, ki je za nas breme in ni okvir, v katerem se dobro počutimo. BiH je tvorba na podlagi minimalnega kompromisa, z naše strani pa maksimalnega kompromisa," je pojasnil Dodilk in dodal, da se bo Republika srbska kljub temu obnašala racionalno in po parlamentarnih volitvah v miru "še enkrat prebrala mišljenje sodišča in sebe umestila na pravi način".

"Zahod je prevaral Srbijo"
Čeprav je mnenje sodišča v Haagu neobvezujoče, pa Dodik meni, da ni brez prave moči in bo gotovo v prihodnosti vplivalo na odnose, čeprav po njegovih besedah mnenje sodišča ne upošteva mednarodnega prava.

"Zahod je prevaral Srbijo. Prevarano je bilo celotno mednarodno pravo. Vsak, ki vsaj malo pozna pravo, ve, da je temelj mednarodnega prava ozemeljska celovitost. Zdaj pravijo, da odločitev, ki ruši ozemeljsko celovitost, ni v nasprotju z mednarodnim pravom. Že dolgo časa ne verjamem v dobre namene mednarodne skupnosti niti do Srbije niti do Republike srbske," je brez dlake na jeziku povedal Dodik.

Srbija se ne bo podajala v konflikt z ZDA
Srbska vlada je na svoji seji medtem sprejela odločitev, da ne bo spreminjala svojega stališča do Kosova, njeno glavno orožje pa bo ostala diplomacija in debata v generalni skupščini Združenih narodov.


Zaradi Kosova se Beograd ne bo podajal v boj z veliki silami, so še sklenili. Odnosi med Srbijo in ZDA se razvijajo v dobro smer, strinjamo se, da se ne strinjamo, je dejal srbski premier Mirko Cvetković. "Mnenje sodišča ni spremenilo stališča nobene strani, ne naše ne ZDA, in menim, da ne bi bilo smisla, da se prepiramo," je dodal.

Vlada je sprejela tudi poročilo skupine pravnikov, ki ugotavljajo, da ICJ ni odgovoril na bistveno vprašanje o legalnosti razglasitve neodvisnosti Kosova. V poročilu pravniki zaključujejo, da sodišče ni legaliziralo etnično motivirane odcepitve Kosova.

Srbija si bo še naprej prizadevala za pogovore, ki bi privedli do dogovora, sprejemljivega tako za Beograd kot Prištino. Generalni skupščini ZN-a bo Srbija predložila resolucijo o reševanju kosovskega vprašanja na način, ki bo sprejemljiv za obe strani, je potrdil Cvetković.

Kosovo leta 2011 z zahtevo po članstvu v ZN-u?
Priština, ki je z mnenjem sodišča v nasprotju z Beogradom zelo zadovoljna, je napovedala, da bi Kosovo leta 2011 podalo zahtevo za članstvo v Združenih narodih. "Potrebujemo nova priznanja, verjamem pa, da bomo naslednje leto lahko predstavili nove argumente v zvezi z našo zahtevo za članstvo v ZN-u," kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja citirajo tamkajšnji mediji.

Kosovski parlament je v petek na slavnostnem zasedanju sprejel deklaracijo, v kateri piše, da pričakujejo nova priznanja, hkrati pa pozdravlja poziv Evropske unije za začetek dialoga s Srbijo o tehničnih vprašanjih. "Meddržavno sodišče je odprlo pot novim priznanjem države Kosovo. Odločitev ICJ-ja je tudi odprla pot Kosovu tako proti regionalnim kot tudi evroatlanstkih povezavam," piše v deklaraciji, ki izraža "vero, da bo zgodovinska odločitev ICJ-ja dprispevala k miru in stabilnosti na Kosovu in v regiji".

Kosovski zunanji minister Skender Hyseni je v petek povedal, da je že pripravil 120 pisemskih prošenj različnim državam, naj priznajo kosovsko samostojnost.