ZDA ves čas podpirajo neodvisno Kosovo. Foto: EPA
ZDA ves čas podpirajo neodvisno Kosovo. Foto: EPA
Kosovo
Srbija vztraja, da je odcepitev Kosova nezakonita. Foto: EPA
ICJ
ICJ je poslušal mnenja obeh strani - kosovske in srbske - nato pa podal mnenje, s katerim so zelo zadovoljni v Prištini. Foto: EPA

"Pozivamo države, naj gredo dlje od vprašanja statusa Kosova in se konstruktivno udeležijo prizadevanj za podporo miru in stabilnosti na Balkanu, ter se obračamo na vse države, ki tega še niso storile, naj priznajo Kosovo," je v četrtek po odločitvi Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ), da je razglasitev neodvisnosti Kosova v skladu z mednarodnim pravom, zapisala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Clintonova je Kosovo in Srbijo pozvala, naj si prizadevata premostiti politične razlike, pozabita na zgodovinske delitve in se trudita za izboljšanje življenja prebivalcev obeh držav. "Srbija in Kosovo sta oba prijatelja in partnerja ZDA," je sporočila.

ZDA in strokovnjaki: Odločitev ICJ-ja ni precedens
ICJ je posvetovalno mnenje o zakonitosti enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova podal na zahtevo Srbije, ki z njim razumljivo ni zadovoljna. Pravni svetovalec State Departmenta Harold Hongju Koh meni, da je sodišče odgovorilo na vprašanje, kot je bilo zastavljeno, in je ugotovilo, da mednarodno pravo razglasitve samostojnosti ne prepoveduje.

Sodišče s to odločitvijo ni postavilo precedensa za vse prihodnje odcepitve ali razglasitve samostojnosti, še meni Koh, ki meni, da je vsaka odcepitev ali samostojnost poseben primer s svojimi značilnostmi, o katerem je treba odločati posebej. ICJ je v tem primeru potrdil tudi politično realnost.

S Kohom se strinjajo nizozemski strokovnjaki, ki menijo, da je bilo mnenje ICJ-ja namenoma omejeno zgolj na specifične okoliščine primera Kosova in zato ne daje pravice drugim manjšinam do razglasitve njihove neodvisnosti. "Svetovalno mnenje je omejeno na Kosovo v bolj ali manj vseh členih in sodišče se izogiba kakršnim koli posledicam za druge manjšinske skupine," pravi Willem van Genugten, pravni strokovnjak z univerze v Tilburgu na Nizozemskem. "Sodišče je našlo eleganten izhod, tako da ni ustvarilo precedensa," pa meni Jean D'Aspremont, strokovnjak za mednarodno pravo na amsterdamski univerzi. "V pravnem smislu svetovalno mnenje ne pomaga manjšinskim skupinam, saj jim ne daje nobene pravice," dodaja.

Romunija poziva k iskanju za vse sprejemljive rešitve
Kosovo je doslej priznalo 69 držav. Med državami, ki tega kljub mnenju ICJ-ja ne nameravata storiti, sta Romunija in Španija. Dve od petih članic EU-ja, ki niso priznale neodvisnosti Kosova, sta sporočili, da se njuno stališče ni spremenilo in da samostojnega Kosova ne bosta priznali. Romunsko zunanje ministrstvo je v odzivu na mnenje ICJ-a pozvalo k obnovitvi dialoga med Prištino in Beogradom za iskanje rešitve, ki bi bila sprejemljiva za obe strani in bi prispevala k stabilnosti v regiji.

Madrid: Ocena ne spreminja ničesar
Španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos je za britanski BBC povedal, da se stališče Madrida do nepriznavanja neodvisnosti Kosova ni na noben način spremenilo. S četrtkovo objavo mnenja ICJ-ja se je odprla nova faza v reševanju kosovskega vprašanja, zasnovana na dialogu s Srbijo, menijo v Madridu.

"Konflikt na Kosovu edinstven"
Azerbajdžan je priznaval in priznava ozemeljsko celovitost Srbije ter vztraja pri tem stališču, je sporočilo azerbajdžansko zunanje ministrstvo. Mnenje ICJ-ja se nanaša zgolj na kosovsko vprašanje, meni uradni Baku, ki konflikt na Kosovu vidi kot edinstvenega, tako kot so tudi vsi drugi konflikti, in ne obstaja ena metoda za njihovo reševanje. O sporu o Gorskem Karabahu - območju v Azerbajdžanu, ki so ga v 90. letih 20. stoletja zasedli etnični Armenci - v Bakuju pravijo, da se ta rešuje v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in da se bodo ti pogovori nadaljevali.

Hrvaška in Makedonija pozdravili mnenje sodišča
Ivo Josipović, predsednik Hrvaške, ki je neodvisno Kosovo že priznala, je izrazil željo, da se bosta Beograd in Priština zdaj obrnila h konstruktivnemu dialogu in sodelovanju. Josipović je prepričan, da leži rešitev vseh odprtih vprašanj med državami v regiji v pripadnosti teh držav Evropski uniji.

Makedonsko zunanje ministrstvo meni, da mnenje sodišča v Haagu potrjuje zakonitost politike Skopja glede priznanja Kosova. V Skopju so prepričani, da mnenje sodišča predstavlja dobro osnovo za razvoj dobrososedskih odnosov in regionalnega sodelovanja.