Srbija naj bi čakala na pravi trenutek, da razkrije svoj predlog. Pravi trenutek naj bi prišel z razglasitvijo odločitve ICJ-ja o skladnosti razglasitve neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom. Foto: EPA
Srbija naj bi čakala na pravi trenutek, da razkrije svoj predlog. Pravi trenutek naj bi prišel z razglasitvijo odločitve ICJ-ja o skladnosti razglasitve neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom. Foto: EPA

Srbija, ki zavrača priznanje neodvisnega Kosova, naj bi po pisanju srbskega časnika Blic, ki se pri tem sklicuje na vire blizu srbski vladi, predlagala, da bi sever Kosova, kjer večinoma živijo Srbi, priključili Srbiji, Kosovo pa naj bi v zameno dobilo dolino Preševo na jugu Srbije, kjer so Albanci večinsko prebivalstvo.

Srbski samostani na Kosovu naj bi bili del Srbske pravoslavne cerkve, v zameno pa naj bi Srbija Kosovu omogočila članstvo v Združenih narodih, naj bi še vključeval predlog. Prav sedež v ZN-u naj bi bil najmočnejši srbski adut, saj Kosovo brez članstva v tej svetovni organizaciji ne more postati država v pravem pomenu.

Bo pogajanja vodil EU?
Predlog o menjavi ozemlja naj bi Srbija ponudila po posvetovalnem mnenju Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ), ki naj bi po pričakovanjih do konca julija sporočilo svojo sodbo o skladnosti razglasitve neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom. Mnenju ICJ-ja naj bi sledila resolucija Srbije, v kateri bo zahtevala nova pogajanja o statusu Kosova, ki je enostransko razglasilo neodvisnost februarja 2008.

Srbija naj bi podporo za svoj načrt začela v mednarodni skupnosti iskati že na začetku leta, če bo srbski načrt uspel, pa naj bi pogajanja med Beogradom in Prištino o zamenjavi vodil EU. Srbski predlog naj bi naletel na podporo tako v EU-ju, ZDA kot Združenih narodih, še piše Blic.

Kosovski premier Hashim Thaci je medtem zavrnil možnost novih pogovorov o statusu Kosova in dejal, da je to poglavje zaprto. "Nestrpno čakamo na sodbo ICJ-ja ... (vendar) je vprašanje političnega statusa (Kosova) za vselej zaprto," je izjavil Thaci.

Ime Tony Blair pogosto na Kosovu
Na Kosovu se medtem mudi Tony Blair. Nekdanjega britanskega premierja so sprejeli kot junaka, med drugim pa ga je pozdravilo tudi devet dečkov, poimenovanih po njem zaradi njegove vloge v posredovanju mednarodne skupnosti med vojno na Kosovu leta 1999. "Kot lahko vidite, je vaše ime precej pogosto v naši državi," je napovedovalka dejala Blairu ob slovesnosti v Prištini, kjer se je zbralo več tisoč ljudi.