Liberalni, večno prodemokratski Massachusetts bo šel mogoče v roke republikancev. Foto: EPA
Liberalni, večno prodemokratski Massachusetts bo šel mogoče v roke republikancev. Foto: EPA
Coakleyjevi je na pomoč priskočil tudi nekdanji predsednik Bill Clinton. Foto: EPA
S smrtjo Edwarda Kennedyja so demokrati izgubili enega izmed gonilnih konjev stranke. Foto: EPA

Zadnje ankete napovedujejo presenetljivo tesno tekmo med republikancem Scottom Brownom in demokratinjo Martho Coakley.
Republikanci iz Massachusettsa niso poslali v Washington zveznega senatorja vse od leta 1972. Pokojni Kennedy, ki je avgusta lani umrl za možganskim rakom, je bil v senatu 47 let, pred njim pa je imel isti sedež njegov brat in nekdanji predsednik John F. Kennedy.
Massachusetts velja za liberalno državo, kjer imajo demokrati udobno večino. Predsednik ZDA Barack Obama je novembra 2008 tam tudi premagal republikanca Johna McCaina s 26 odstotki prednosti.

Oči uprte v zdravstveno reformo
Po Kennedyjevi smrti so demokrati na hitro spremenili zakon države, kar je omogočilo, da so v senat začasno poslali Paula Kirka, ki je pomagal zagotoviti dovolj glasov za potrditev zdravstvene reforme.
Ta ključna reforma za predsednika Obamo in demokrate je zdaj v fazi pogajanj med obema domovoma kongresa. Republikanci so odločno proti in demokrati so v senatu reformo potrdili s pomočjo svojih 58 glasov in dveh neodvisnih, kar je bilo natanko toliko, kot so potrebovali.

Usklajeni predlog bo v senatu znova potreboval 60 glasov, in če v Massachusettsu zmaga Brown, se bodo za demokrate začele velike težave. Zadnja anketa univerze Suffolk daje državnemu senatorju Brownu 50 odstotkov podpore, demokratski pravosodni ministrici države Coakleyjevi pa 46 odstotkov. Tudi druge ankete napovedujejo tesen izid in so povzročile preplah v Beli hiši. Zaradi tega v nedeljo v Massachusetts prihaja tudi Obama.
Bo Brown pokopal reformo?
Obama je do zdaj Coakleyjevi izrazil le podporo na daljavo, saj si skoraj nihče ni mogel zamisliti, da bi lahko Kennedyjev sedež osvojil republikanec. To bi krepko spremenilo politični zemljevid ZDA in najverjetneje uničilo zdravstveno reformo.
Brown napoveduje, da bo glasoval proti reformi, z njim pa se po anketi univerze Suffolk strinja 51 odstotkov volivcev Massachusettsa, kjer sicer že imajo zdravstveni sistem, podoben temu, ki ga skušajo demokrati uvesti na zvezni ravni.

Poleg Obame je v Massachusettsu že tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki pomaga kampanji Coakleyjeve, republikanci pa so tja poslali nekdanjega newyorškega župana Rudyja Giulianija. Coakleyjevi pomaga tudi vdova pokojnega senatorja, Vicki Kennedy.

Demokrati se sicer tudi v primeru poraza ne želijo predati. Državni sekretar Massachusettsa je že namignil, da lahko, če zmaga Brown, potrjevanje volilnih izidov traja tudi več kot dva tedna. To bi bilo morda dovolj, da v Washingtonu potrdijo reformo zdravstva. Republikanci bodo demokrate v tem primeru seveda obtoževali, da zanikajo voljo volivcev, kar bo za vladajočo stranko velika težava ob splošnih kongresnih volitvah novembra letos.